Патрули на Пътна полиция дебнат ежедневно шофьори в крачка по пловдивските булеварди и улици.  Няма шофьор в града, който вечер да не е попадал на патрулка по големите булеварди. Наш репортер направи проучване къде най-често са позиционирани униформените.

Оказва се, че през деня любимото място за ловене на джигити са улиците, по които често настъпваме газта. Булевард „Санкт Петербург”   е обичайна стоянка на патрулите. В "джоба" срещу магазин Метро и преди надлез Родопи органите на реда спират наред нарушителите на пътя.

В центъра любимите им места са подлеза под Пощата, Сточна и Централна гара.  В следобедните часове пък КАТ дебне на булевард „Марица-юг”  в посока Изгрев или след моста на Адата. И ако там водачите не могат да развият висока скорост, то биват спирани за рутинна проверка на документите. Там най- често "горят" "телефонистите", които нарушават закона и говорят  по мобилните си телефони без хендсфри. 

Най-много  акции обаче има късно вечер.  „Цар Борис Първи” е осеян с представители на Пътна полиция. Униформените спират наред пред  Панаира, Водната палата,  след Тунела- Юг и на „Найчо Цанов”.

Пред нощните заведения е обичайно да видите бяла катаджийска кола. Водачите задължително се проверяват за алкохол и наркотици.

На всеки вход към Пловдив също ще сте под обсега на КАТ.  Вероятността да се натъкнете на  позиционирана патрулка, въоръжена с радар и камера, е много голяма. 

Полицейското присъствие, както в града, така и извън него е част от кампаниите срещу войната по пътищата. Статистика сочи, че в сравнение с миналата година са регистрирани 564 по-малко произшествия, загиналите са с 54 души по-малко, а ранените са със 732-ма по-малко.

За деветте месеца на 2017 година има съставени 765 670 фишове, електронни фишове и актове за установени нарушения, което е със 136 900 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Не забравяйте, че сядайки зад волана сте отговорни към всички участници в движението.

Борбата с джигитите не е само с постоянния полицейски контрол. От тази година глобите се увеличиха драстично.

Припомняме, че глобите за превишаване на скоростта в населено място започват от 20 лева. Всеки, който кара с 60 км/ч  ще бъде глобен с въпросната сума, ако скоростта е 61 км/ч тя скача на 50 лева.

Пълният „ценоразпис на КАТ“ за глоби, които налагат при неспазването на Правилника за движение по пътищата, може да видите ТУК

Снимки: Фейсбук