Най-посещаваното културно събитие в Пловдив през последните години НОЩ/Пловдив тази година няма да се проведе. Това става ясно от позицията на Веселина Сариева, публикувана на официалния сайт на нейната фондация "Отворени изкуства". Спирането на проекта идва след конфликт между кмета Иван Тотев и Веселина Сариева. 

През февруари екипът на Нощта на музеите и галериите заяви, че ще откаже финансирането от Община Пловдив. Причината бе, че по време на пресконференция в общината кметът Иван Тотев каза: „„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Изказването му бе отговор на пост на Сариева във фейсбук, в който тя изразяваше тревогата си какво ще се случи с паветата от ул. „Отец Паисий“ . 

Сариева отказа финансиране на събитието, а последва коментар, че тя е отказала да организира НОЩ/ Пловдив и ще участва само като консултатнт. Но и това беше опровергано от "Отворени изкуства"."Това е спекулация, която убива културния климат в Пловдив, където Нощта обединява над 40 местни културни организации, работата на организаторите с традиционните партньорите и спонсори на събитието и не на последно място, е пречка за развитието на Пловдив и потенциала, който НОЩТА дава за икономиката и частния бизнес" коментира тогава Сариева. 

За съжаление обаче скандалът е рефлектирал върху сроковете за подготовка и от "Отворени изкуства" са решили да обявят нулева година на фестивала. Ето и тяхната позиция по случая:

 

Скъпи приятели на НОЩ/Пловдив,

През февруари 2018 година фондация „Отворени Изкуства”, като организатор на НОЩ/Пловдив, беше изправена пред изпитание, което беше истинско предизвикателство за нашия екип в момент на активна подготовка на събитието за настоящата година. Взехме решение, което да съхрани характера на събитието и да продължим напред с организацията му. В реакция на това получихме истинска подкрепа от широката общественост, медии, участници в събитието, представители на артистичната сцена, фенове на събитието от Пловдив, страната, чужбина, от нашите спонсори и партньорски организации, на които благодарим.

За наше съжаление предизвикателствата не спираха и подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив беше нарушена отново през март 2018 година с нова вълна от провокации. Те вече поставиха по-сериозния въпрос за бъдещето на НОЩ/Пловдив и нейната организация като цяло.

В реакция на това Отдел „Култура и Туризъм” на Община Пловдив  и ОФ „Пловдив 2019”, които също бяха индиректно замесени в казуса, изпратиха към фондация „Отворени Изкуства” становища в края на март, в които колегиално се поощрява и насърчава работата на фондацията и нейния проект НОЩ/Пловдив.

От днешна перспектива фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Във връзка с това забавяне и създалия се климат около подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив, фондация „Отворени Изкуства” обявява нулева година за събитието през 2018 година. Надяваме се на спокойна работа и възможност нашият екип да насочи усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, когато Пловдив е Европейска Столица на Културата. Предвидените дати за НОЩ/Пловдив 2019 са 13,14,15 септември.

Веселина Сариева, директор на Фондация „Отворени Изкуства”