На 6-ти декември Българската православна църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството. 

12 031 жители на Пловдив, носещи името на Свети Николай Чудотворец днес имат повод да почерпят по случай своя имен ден. Това съобщи за TrafficNews.bg началникът на Отдел ГРАО към община Пловдив Милена Божкова. Според официалнта статистика имената на празнуващите днес са разпределени така:

- 2976 души в града носят името Никола

- 5439 са кръстени с името Николай

- 934 са жените, носещи името Николина

- 340 за празнуващите Николети

- 934 жени носят името Нина

- 225 мъже ще празнуват името си Кольо

- 125 са тези, които носят името Колю

- 883 са жените с името Никол

- 145 жени от Пловдив се казват Ненка

Името Николай означава „побеждаващ“. Според православната църква той е патрон на рибарите. Той е господар и на водния сят – водните демони и рибите. Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – ето защо това е традиционната риба за празника. Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много място на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват. Народната поговорка казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“.

На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На трапезата може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми.

TrafficNews.bg честити Никулден на всички празнуващи!