Постоянна експозиция с макети на динозаври в реални размери подготвя Регионалният Природонаучен музей в Пловдив, съобщи директорът Огнян Тодоров пред PlovdivTime.bg. Изложбата ще бъде подредена следващата есен в бившата зала „Лотус” към Дома на младоженците, която в миналото е използвана за кръщенета.

На първо време предстои „Обредни дейности” да изнесат имуществото си от „Лотус” и служителите на музея да се погрижат за нея.

„Макетите на динозаврите ще бъдат интерактивни - ще се движат и ще ръмжат.  Интерактивни ще бъдат и информационните табели, които всеки ще може да прочете като доближи до тях своя смартфон. Задължително ще разполагаме с  тиранозавър в реални размери”, посочи Тодоров.

Предстои да бъде изградена и топла връзка между залите „Ботаника” и „Лотус”. „Надяваме се да предизвикаме огромен интерес към динозаврите. Моето мото е „Добре дошли в различните светове”, отбеляза директорът на Природонаучния музей.  

Освен праисторическите чудовища, които кинозрителите познават от филми като „Джурасик парк”, той планира да направи и зала с микроорганизми. „Само тези два елемента ни липсват в експозицията, но догодина ще завършим пъзела”, каза още Огнян Тодоров.

Микроорганизмите ще се наблюдават през микроскоп, а специална камера ще прожектира на стената невидимите с невъоръжено око създания.  Експозицията ще включва и макети на едноклетъчни организми.