47 проекта от общо 95 са отпаднали за финансиране по културния календар за 2018 г. на община Пловдив заради различни грешки в документацията и основно заради нарушения в частта с бюджета. Най-много събития са отрязани на Дружеството на пловдивските художници. То няма да бъде подкрепено финансово за нито едно от мащабните си събития – Годишната изложба на членовете на съсловната организация, както и традиционните „15х5” и „Цветове”.

Не са допуснати и два проекта на Съвета по туризъм. Става дума за Дефилето на младото вино и фестивалът „Вино и гурме”. Сред отрязаните проекти е и предложението на фондация „Едно” на Асен Асенов – Фестивал за съвременен цирк, който е трябвало да се случи под тепетата в периода 15-24 юни догодина. Отпаднал е и фестивалът DroneUp, който се радваше на голям зрителски интерес, както и проектът на Галина Лардева и фондация „Култура и съвременност” – „Визуални маршрути на времето”.

През етапа на оценка преминават 48 проекта. Сред тях са някои от традиционните форуми като фестивалите „Сцена на кръстопът”, Международният фестивал на камерната музика, XXIII  Международен куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много", Литературен фестивал „Пловдив чете”, „НОЩ/Пловдив”, Камерна Сцена Пловдив, Sounds of the Ages, Plovdiv GuitArt Fest, IX Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", Международен фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия”, София Филм Фест в Пловдив, Киномания.

Сред одобрените проекти има събитие на Дружеството на пловдивските писатели, които от години не бяха участвали в състезанието. Става дума за Международен фестивал на поезията "Орфей" - Пловдив 2018.  Традиционно присъствие под тепетата заявява и „Пловдив Мези”, след като през тази есен събитието се проведе в парк Лаута.  Сред кандидатстващите за първи път се включва академията на Държавна опера-Пловдив. Едноименното сдружение е одобрено с проекта за детски музикален театър край реката „Пиратите от Пензанс”.

Тепърва ще станат ясни сумите, с които всички тези проекти ще бъде подпомогнати. Оценката им ще се извърши от всеки един член на комисия, назначена от кмета на база критерии, определени в специална методика. Средният общ бал на проектното предложение се формира, като се съберат точките, присъдени от всеки един оценител и сборът се раздели на броя на оценителите. Оценката се закръгля до втория знак след десетичната запетая.

Четете още за културния живот на града в PlovdivTime.bg!