Ден на кариерата ще се проведе в Технически университет – София, филиал Пловдив, този четвъртък, 19 октомври. Откриването е в 10 часа, а събитието е привлекло рекордните 57 фирми, които ще се конкурират за вниманието на близо 1500 бъдещи инженери от вуза.

36 от участниците в Деня на кариерата са фирми от различните индустриални сектори: оптика, машиностроене, уредостроене, автомобилостроене, самолетостроене. Други 13 компании от сферата на информационни технологии също участват в изложението, разчитайки да привлекат вниманието на студенти от специалности като „Компютърни системи и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“.

Специално отношение към Деня на кариерата в Пловдив по традиция имат фирми, специализирани в подбора на персонал. Те са 4 и още 4 компании са от различни области на икономиката, включително една е от държавната администрация.

От възможностите за срещи с бъдещи инженери и информатици отново се възползват повече чуждестранни фирми, работещи в България с предприятия в района на Пловдив. Но софийски компании също не пропускат възможността да приканят пловдивски студенти на стажове или дори на работа при тях.

Най-оригиналният начин за грабване на вниманието на студентската аудитория прилагат двете оптически фирми от Панагюрище – Оптикс АД и Оптикоелектрон АД, които дават на всеки, който поиска да „вижда в тъмното“ през техните уреди за нощно виждане, както и през термовизионните уреди, предназначени за охрана на българските граници и за войниците, които ще водят нощен бой.

Датската компания Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън БГ ЕООД, която изгради завод край Пловдив, пък ще демонстрира на живо раздуване на свой спасителен сал за кораби.

Дванадесет от компаниите, участващи в Деня на кариерата, канят бъдещите инженери от Техническия университет – София, филиал Пловдив на специални презентации. В зали 4422 и 4425 с 15-минутни експозета ще представят бизнеса си и възможностите за кариерно развитие предимно големи чуждестранни фирми.

Най-важни за всички участници обаче са личните разговори със студентите, проучващи условията за стаж и почасова работа с представителите на фирмите в Деня на кариерата. За първокурсниците това ще бъде първият контакт с потенциални работодатели, но повечето студенти вече имат опит и знаят как да проучат и получат най-добрите условия за себе си.