Преди 17 години Румен Велев създава и оглавява Компютърния отдел в пловдивската дирекция на полицията. По онова време 99% от оперативните работници пишат на пишещи машини, но той знае, че само след няколко години те ще останат в миналото. Събира в екипа си будни млади програмисти и заедно изграждат Информационната система на пловдивската полиция. Няколко години по-късно напуска системата огорчен, както много други полицаи. Реализира възможностите си в други области, патентова изобретение в областта на цинковите покрития.

Животът му се преобръща преди 6 години, когато отива на лекар и чува думата „Паркинсон”. Тогава е на 46 години . Болестта най-често засяга хората над 60 годишна възраст, въпреки че ранни форми на болестта могат да се проявят и около 40 годишна възраст. За съжаление той е от изключенията.  Пациентите с болестта на Паркинсон имат затруднен контрол върху движенията на тялото и това състояние се влошава с прогресиране на болестта. Накрая те стават неспособни да изпълняват ежедневните си дейности. Засега няма лечение за болестта, но симптомите могат да бъдат ефективно лекувани.

Румен Велев приема диагнозата философски и започва терапия с медикаменти. Въпреки това обаче продължава да търси алтернативни методи за лечение. Така попада уред - руска военна разработка, който бил изобретен за лечение на посттравматичен стрес след взрив. Симптомите на това състояние наподобяват симптомите на Паркинсон и множествена склероза. Уредът представлява лъжица с електроди, която поставена в устата, започва да излъчва импулси, които влияят на мозъка. Военната технология е изнесена нелегално от Русия и предадена на щатска лаборатория, където се изработени експериментални модели. Един такъв попада при Велев.

„Донесе ми го човек, когото до тогава не познавах. Каза, че я е взел от лекар, на когото плаща наем по 100 долара на ден. С нея лекуваше съпругата си, която е на легло с множествена склероза. Каза ми, че е внесена от Щатите, но не се продава. Лапаш, плащаш и те лекуват.  Проблемът беше, че след дълга употреба електродите се амортизират от слюнката и тя вече не работи със същия ефект. Помоли ме да я ремонтирам” разказва Велев.

Лъжицата на практика отделя импулси, които карат мозъка да търси нови нервни пътища. На същия принцип в Италия има изобретен уред , с който напълно слепи хора могат да виждат макар и слабо.

Той и негови приятели разглобяват лъжицата, копират схемите на платките и после пак я сглобяват. Правят подобрения на технологията, създават генерик и започват да търсят възможност за производство. „Тази лъжица влияе много положително на болести като Алцхаймер, Паркинсон, МС. Състоянието на пациентите се подобрява видимо. Аз изпитах възможностите на лъжичката и върху себе си. Но всъщност колко са хората, които могат да плащат по 100 долара на ден, за да я използват? Да не говорим, че тя не може да бъде намерена. Преди време се появиха няколко експериментални модела в България и те бяха изкупени по 4 000 евро от хора с възможности. После обаче се оказа, че имат таймер и след определен период спират да функционират” разказва Велев.

Той успява да намери производители в Китай, които могат да произведат платките на лъжицата и акумулатора, от който тя се зарежда.

Точно тогава историята взема неочакван обрат. В България пристига руснакът Юрий Данилович , който е ръководител на лабораторията, произвела експерименталния модел на лъжицата. „Той започна да иска пари и да заплашва, че щял да ни съди. Тогава ми показах нашият модел , който е от две части и му зададох въпроса: Тези две неща - лъжичката и платката ги произвеждат двама различни китайци. Ако искаш – мога да ги свържа. И руснакът си замина” разказва Велев.  Твърди, че не се страхува, че някой може да избере и друг метод за сплашване. „Когато човек знае, че умира, едва ли са много нещата, с които може да бъде сплашен” казва той.

 

Изобретателят вече е купил специална машина от Китай, на която могат да се изработват платките за лъжицата. „Искаме да я произвеждаме и да я продаваме на цени, достъпни за хората. В Италия тя върви 10 000 евро. Ние искаме да я продаваме за 300 лева. Целта на терапията е да се контролират и облекчават симптомите, за да могат пациентите да продължават да изпълняват задълженията си и да имат добро качество на живот за колкото е възможно по-дълго време” казва Велев.

Той е открил  клиника в Русия, където ползват индукционната лъжица и имат терапия за лечение Паркинсон. Той иска да замине там, за да се консултира с лекари, които имат опит. „Проблемът е , че цената, за престоя и лечението, която ми обявиха, е 8 000 евро, а аз ги нямам. Руснаците имат ноу хау. Ние можем да направим електрическата част, но там има медицинското ноу хау” признава Велев.

 

Бившият му началник Руси Панчев обаче се е  ангажирал с организирането на кампания за набиране на средства и е открил банкова сметка в Банка ДСК. Той призовава бивши и настоящи колеги на Велев да помогнат според възможностите си. Екипът на TrafficNews.bg също се присъединява към призива.

BG52STSA93000024739489

BIC: STSABGSF

Румен Василев Велев