"Никой не е спечелил от много бързане. Имам едно ПТП - един полицай ме бутна пред парламента", това е посланието на футболната легенда Христо Стоичков към към всички участници в движението. Той и много други популярни личности се включиха с призиви към водачи и пешеходци по време на Европейския ден без жертви. 

Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На събитието на ул. "Младежка" присъстваха представители на местната власт, служители на Пътна полиция, автомобилни състезатели, рокери, журналисти. Те символично се събраха около изрисуваната с тебешир огромна нула, с което изпратиха послание към всички да бъдат внимателни на пътя. 

Заместник-кметът Георги Титюков апелира шофьорите да бъдат внимателни не само на днешната дата: "Нека водачите да са внимателни по пътищата не само на 21 септември. Само с общи усилия можем да сведем жертвите до минимум.

Послание към водачите с повече бензин в кръвта изпрати и собственикът на писта "Дракон" Христо Стоилов, който дава възможност на водачите да изразходват адреналина си по един сравнително безопасен начин, карайки без да застрашават другите участници в движението. Тойсе появи на събитието с Ford Mustang Mach 1 от началото на 70-те години. Това е автомобилът, който Джеймс Бонд /Шон Конъри/ шофира във филма "Диамантите са вечни".  

Тази година КАТ отчита сериозно намаление както на броя на пътните произшествия, така и на пострадалите. 637 са регистрините катастрофи от началото на годината до сега, загиналите са 35 - с 18 по-малко за същия период на 2016 година, а ранените са 825 - със 134 по-малко. 

"Полагаме усилия за избягване тежки произшествия. За нас всеки един ден е 21 септември. Всичко зависи обаче от нас самите", посочи говорителят на КАТ Пловдив Ботьо Гиргинов.

Заместник-кметът Георги Титюков апелира шофьорите да бъдат внимателни не само на днешната дата: "Нека водачите да са внимателни по пътищата не само на 21 септември. Само с общи усилия можем да сведем жертвите до минимум.

Във връзка с отбелязването на този ден много известни българи застанаха зад тази кауза. Те изпратиха свои снимки, придружени с кратки послания за разумно шофиране. Сред тях са Христо Стоичков, футболният треньор Стойчо Младенов, концертмайсторът на Пловдивската опера Мичо Димитров, рали пилотите Константин Маршавелов и Димитър Илиев.

Какво заявиха новият началник на КАТ Пловдив Димитър Димитров и зам.-шефът на ОДМВР Пловдив Димитър Събчев, гледайте във видеото.