Пловдивският художник Христо Стойчев е починал снощи, съобщиха негови близки. Артистът е роден в Пловдив през 1947 г. Той е второто дете в семейство на бежанци от Беломорска Тракия. Завършва реална гимназия в града под тепетата, след това любовта му към рисуването надделява /занимавал се е активно и с борба/. През 1970 г. е приет в Националната художествена академия. През 1975 се дипломира в класа на проф. Петър Чухлев в специалност "Илюстрация и оформление на книгата".

Живее и рисува в родния Пловдив. Преподава в Пловдивската художествена гимназия 1978-1990 - специалност графика, работи активно по оформлението на книгите в издателство "Хр. Г. Данов" за период от близо двадесет години. Постепенно изпъква с творческия си потенциал в областта на приложната графика. Участва в първите пет издания на Биеналето на графиката във Варна /1981-1989/. Редовен участник в есенния салон на изкуствата в Стария град на Пловдив. Има множество участия в групови изложби на Съюза на пловдивските художници. Има редица самостоятелни изложби в Пловдив, Варна и Благоевград, Добрич. Негови картини са в частни колекции в Северна Америка, България, Япония, Германия, Чехия, Белгия, Франция, Англия. 

И Христо Стойчев отлетя...Беше страхотен художник и задълбочен мислител. Знаеше и можеше повече от обикновените смъртни. Изящен график и проникновен живописец, прозрял отвъд видимата страна на нещата. Колоритът му сияеше като седеф на тропическа раковина, преливаше в цветовете на дъгата. Не правеше просто пейзажи, а вълшебни приказки, обитавани от нимфи и елфи. Не ги виждаш, но знаеш, че са там някъде, чуваш ефирното шумолене на крилата им. Усещаш как потъват в мистичните полусенки и чакаш чудото на срещата, написа художничката Вихра Григорова. 
 
Поклонението ще бъде утре на Централни гробища от 11.00 часа.