Иновативен проект, който да помогне за пълноценния живот на самотните възрастни хора в Пловдив, стартира от август. Днес Общинският съвет гласува влизането в проекта на Община Пловдив,  който ще се реализира съвместно с Български червен кръст, компания „Трафик” и УМБАЛ „Св. Георги”.

С пълно единодушие съветниците одобриха стартирането на проекта „Мобилни социални екипи”, който започва пилотно в район „Централен”.  До края на годината в пловдивския район ще има  денонощен кол център, мобилен екип със специалисти и доброволци, както и автомобили, които да реагират при нужда – за доставка на стоки от първа необходимост и транспортиране. Потребителите на новата социална услуга ще бъдат предимно самотни възрастни и трудноподвижни хора, които живеят на територията на най-големия пловдивски район.

Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга.

Повече за проекта разкриват директорът на БЧК за Пловдив Таня Георгиева, директор на дирекция „Социална политика” към Община Пловдив Веселина Ботева и управителят на компания „Трафик” Александър Апостолов.

 

   Таня Георгиева:  Основната ни цел е да подобрим качеството на живот на самотните и изолирани хора

-Госпожо Георгиева, разкажете повече за проекта „Мобилни социални екипи”, който стартира в Пловдив след броени дни, как се зароди идеята?

-На първо място днешният ден е един голям успех за неправителствения сектор! Радваме се, че Община Пловдив подкрепя една така инициатива, най-вече защото основният акцент в нея са жителите на града – възрастните самотно живеещи хора.

Стартирането на този проект е цел от няколко години за нас и партньорите ни от компания „Трафик” , с които стартирахме проекти за самотно живеещите хора в малките населени места в Пловдивска област.

Тогава започнахме, като подкрепихме социалната програма на компания „Трафик”. Опитът, който придобихме при сблъсъка с проблемите, с реалността, с живота и трудностите в малките населени места, ще го трансформираме в големия град, а проблемите на самотно живеещите хора в Пловдив не са по-малки от тези в селата.

-Има ли друг голям град в България, в който да има подобна програма?

-Не, за първи път се прави подобна социална програма от такъв мащаб в областен град. Вероятно ще имаме трудности и проблеми, но това е едно добро начало и искаме да благодарим на Община Пловдив и Общинския съвет, които ни подкрепиха.

- Какво следва оттук нататък?  Коя ще бъда социалната група, към която е насочена програмата?

-В началото на програмата ще се формира Обществен съвет, който да одобрява потребителите. Програмата е насочена към самотни възрастни хора , но и такива в тежко социално положение и изолация по различни житейски причини.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Ще  има кол център на нашите партньори на компания „Трафик”, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието . В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства може да се получи цялата информация. За начало стартираме в район „Централен” в следващите 5 месеца. Това е тестови период, за да се видят проблемите и ефикасността при нашите дейности. Програмата може да обхване между 300 и 400 души, като ще има мобилен екип с автомобил, който ще извършва редица услуги.

-Какви ще бъдат услугите и дейностите, които ще се извършват в рамките на проекта?

- На първо място непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Нашите сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да се следи тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар, като дори ще се разписват и рецептурни книжки. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка от нашите потребители. Те ще могат да бъдат посещавани от социални асистенти и нашите доброволци според нуждите им -  ще се извършват различни дейности, които за нас може да изглеждат като нещо нормално, но за тях са табу. Говоря за обикновена разходка в парка и дори разговор с някого... Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

-Тоест, ако някой човек не се чувства добре може да му бъде оказана първа помощ и да се закара до болница?

- Точно така.  В специалните ни мобилни екипи ще обучен човек, който може да прецени дали някой  трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Тук е моментът да кажем, че като освен партньор в проекта влиза и УМБАЛ „Св. Георги”. Нашите потребители ще бъдат обслужвани с приоритет при пристигането им в Спешния център.

- Тук виждаме една симбиоза между неправителствени организации, общински служби, частни компании и лечебни заведения. Това ли е пътят и правено ли е нещо подобно досега у нас?

- Това партньорство между Община Пловдив, БЧК, компания „Трафик” и УМБАЛ „Св. Георги” се прави за първи път. Тази симбиоза ще затвори пакет от интегрирана услуга за хората, а ние ще може да реагираме адекватно.Сега изграждаме алгоритъма за действие, но има и втората част в проекта, а именно да има информираност на хората.

Освен преките нужди за възрастните хора, те ще получават консултации какви лечебни заведение могат да ползват според проблемите им, на какви социални услуги имат право и какви права имат при определени случаи.  Ще правим и непрекъснати информационни кампании за здравословно хранене и начин на живот, активна трета възраст и други.  Много е важна превенцията на измами – телефонни и документални. Знаете, че възрастните хора са предпочитана група за измамниците и ежедневно ставаме свидетели как биват подлъгвани. Основата ни цел е да  подобрим начина им на живот.

Ще говорим с тях, ще се срещаме и ще осъществяваме връзка с техните близки. Знаете, че голяма част на  самотните възрастни хора децата им работят и живеят в чужбина – ще правим интернет връзка с тях. Тоест ще се опитаме да изградим една по-щадяща социална среда на тези хора.  Не само техните битови нужди, но и малко да разчупим тази изолация, която имат в апартаментите.

Докато в едно село хората са много по-социални – всеки знае проблемите на съседа си, то в тези големи обитаеми бункери, в които живеем, дори не се познаваме.

 Надявам се, като ще положим и всички усилия, за да покажем, че тази програма може да постигне голям резултат с много малък финансов ресурс, като ще достигнем и до много хора.

-Кога може да стартира тази програма и в другите райони и колко е финансирането на проекта?

- Общинският съвет гласува съфинансиране от 50 000 лева до края на годината по програмата. Надяваме се, скоро да започнем в шестте района на Пловдив, като навсякъде да имаме мобилен екип. 

Изключително важно е да се знае, че те ще са много активни в екстремни ситуации.  Например през тази зима температурите паднаха до – 20 градуса. Хората без проблеми едвам се предвижваха, представете си трудноподвижни и възрастни хора. През лятото градусите скачат до 40. Понякога възрастните хора нямат избор и обикалят в жегите за лекарства или други неща от първа необходимост. При такива ситуации нашите екипи ще могат да реагират.

Надяваме се в бъдеще да добавяме и нови услуги и да привличаме нови партньори, защото това е уникална симбиоза по европейски модел, който вярвам ще бъде много успешен.

 

 

  Веселина Ботева: Надявам се на един успешен проект, който да тръгне в целия град 

„По предложение на БЧК стартирахме тази програма, която ще бъде иновативна за територията на града ни.  Основният акцент са възрастни самотни хора, които да бъдат обгрижвани, обслужвани и посещавани. Част от програмата е за запазване на здравето им и повишаване на качеството им на живот. Друг важен акцент е сигурността, като те ще имат по-лесен достъп до полицейските управления чрез кол центъра, който ще бъде изграден.  

Приоритет ще бъдат възрастните самотни хора, както и трудноподвижните. Имаме представа кои могат да се възползват от тази услуга, като ще черпим от информацията за програмата за социални асистентите.

Колегите от Социално подпомагане ще ни съдействат с информация за лицата, които подават молби за помощи за отопление.  Ще проведем социални анкети, кампании в медиите и сред хората. Сигнали за такива хора могат да подават и съседи, като ще правим проверки на място, за да видим от какво имат нужда и как можем да им помогнем.

Стартираме само в район „Централен”, за да разработим системата и алгоритъма, тъй като проектът е много мащабен. След това може да се започне и в другите райони, ако се установи, че проектът е успешен. Това е и нашето желание.

 

 Александър Апостолов: Компанията ни е със сериозен опит в социалните проекти 

Социалните програми са сред приоритетите на компанията „Трафик” и затова се радвам, че Община Пловдив е оценила съвместните усилия, които полагаме с БЧК през последните години и е подкрепила финансово проекта. Участваме в проекта „Мобилни социални екипи” , като осигуряваме денонощен оперативен център за приемане на сигнали и логистика на екипите и колцентър, от който абонатите ще бъдат търсени по два пъти седмично. Във всеки екип ще има охранител, обучен от БЧК  за транспорт  на възрастни и трудноподвижни хора до болнично заведение, когато състоянието им позволява и не се налага абонатът да бъде транспортиран с носилка. Предстои фирмата да закупи нови автомобили , специално за дейността на „Мобилни социални екипи”.

Компанията ни има натрупан сериозен опит в тази дейност , тъй като вече четвърта година работим по социалната програма  - „SOS! Час Внимание“ , която постави основите на нов тип социално отношение и осигури спокойствието, от което тези хора се нуждаят.  Няколко пъти месечно с доброволци влизаме в различни села и посещаваме възрастни хора, с които разговаряме, помагаме ако имат нужда от нещо и определено ги караме да се чувстват значими и забелязани.

Заедно с БЧК няколко пъти в месеца по селата правим измервания на кръвно налягане, кръвна захар и общ преглед от лекар. Създават се здравни карти, в които се описва здравословното състояние на хората, които са минали през пункта ни. На всяка такава кампания средно преглеждаме около 80-100 човека. Няколко големи компании и частни болници вече заимстваха опита ни и провеждат подобни здравни рейдове  в страната.  

Опитът ми и резултатите от тези кампании отдавна са ме убедили, че това е една от най- смислените каузи, с които се занимаваме и затова съм сигурен , че ще бъдем полезни на много хора.