Ковчежето с частиците от покрова и ризата на Св. Богородица от храма на Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ ще пребивават в Пловдивската епархия на Българската православна църква. С молба към Светейшия патриарх Кирил се е обърнал Пловдивският митрополит Николай, а пристигането на светините в България е свързано с деня на Св. великомъченица Марина и с храмовия празник на митрополитския храм на Пловдив. 

В навечерието на празника тази вечер от 18:00 ч., в Катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослав”. Също така от Света Гора в Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”, след което в литийно шествие светините ще бъдат пренесени до Митрополитския храм „Света Марина”, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващите. От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня, съобщава Дарик. 

Утре, на 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм, в 9:00 Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще възглави светата Литургия по повод празника, в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на Българската православна църква, епископи и свещеници. На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Св. Богородица и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благополучие. 

С благословението на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил частиците от покрова и ризата на Пресвета Богородица се пазят в храма на Руския православен университет от 2012 г. Пренасянето им в църквата „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ под Вяз ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма след 85-годишен период на разорение. В наши дни храмът е не само духовен център на Православния университет, но и място за поклонничество за православните московчани. Заедно с частиците от ризата и покрова на Св. Богородица с благословението на Негово Светейшество там се пази мощехранителница с частица от главата на св. великомъченик Георги, а също и частици от мощите на светите Петър и Феврония, покровителите на семейството.