Неведоми са пътищата… казва библейската мъдрост и понякога тя е точно на място. Колкото и планове за бъдещето да си прави човек, никога не може да си представи как те ще се изменят, понякога в лоша насока, а понякога в добра. По неписано правило съдбите на хората се преплитат. Никога не знаеш кого може да срещнеш по пътя си и как тази среща може да ти се отрази.

Такава е историята ни за Козет и Роджър Уейс от Аделейд, Южна Австралия, които след близо 30-годишен брак решават да оставят всичко у дома и да заминат на пътешествие из света, което продължава вече близо три години. Козет, която е кръстена на героинята от романа на Виктор Юго „Клетниците”, и Роджър дълги години са работили като учители, а Роджър е бил назначен и в Министерството на образованието. По стечение на обстоятелствата нямат деца. През 2015-а и двамата губят майките си и осъзнават, че животът е твърде преходен, за да го прекарат на едно място.

Решихме да пътуваме, да видим нови неща, докато все още можем. Напуснахме работата си, продадохме всичко, което притежаваме, отдадохме къщата си под наем и започнахме да обикаляме, разказват чаровните съпрузи.

Били са във Франция, Италия, Япония, Румъния, Молдова, Гърция. Признават, че едно от най-странните места, което са посещавали, е Кипър заради разделението на острова на гръцка и турска част. Колкото до България, това не е първата им визита. Идвали са и по време на социализма, когато битът беше обвързан с купони, правила и забрани. Сега се изумяват от настъпилата огромна разлика.

Хората тук са много усмихнати. Харесва ни, че в Пловдив има толкова пешеходни зони. Всичко е спокойно и гостоприемно, обяснява Козет.

Преди Пловдив двойката е посетила столицата, а следващата им спирка е Банско, за да се насладят на невероятните ни планински красоти. Те признават, че България притежава всичко нужно, за да се превърне в предпочитана дестинация за почивка или живот. Обожават родната кухня.

Дори в Аделаида са пазарували сирене и кисело мляко от специализиран магазин за български продукти. Останали са силно впечатлени от родното винено производство и ракията, която със смях признават, че им дошла твърде силна. Обясниха ни и че спрямо другите държави, които са посещавали, в България цените са много ниски и достъпни, поне за чужденците.

В Пловдив им харесва, че различни култури и етноси се сливат в едно и съжителстват успоредно. За пример посочиха джамията, разположена до Римския стадион, а вечерта посетиха спектакъла "Нео Дервиш" на Античния театър. Определено се чувстваха добре тук, личеше по лицата им, а за изпроводяк гарантираха, че няма да мине много време преди да се върнат по нашите ширини.