Професионални съвети за шофиране получиха вчера служители на ОДМВР - Пловдив от автомобилния състезател Илия Царски. На срещата, която се проведе на писта “Дракон” в село Калояново, взеха участие полицаи от всички районни управления и секторите “Пътна полиция” и “Специализирани полицейски сили”, осъществяващи патрулно-постова дейност и пътен контрол. 

По време на лекцията Илия Царски припомни устройството и работата на автомобила и неговите системи за сигурност, както и основните правила за поведение на водачите. Особено внимание той обърна на правилната позиция в седнало положение и начина на захващане на волана, познаването на различните видове пътни настилки, възможностите за реагиране при хлъзгав или мокър път и при поява на аквапланинг, извършване на завой с висока скорост, избягване на удар при блокиране на спирачките и др. 

“Независимо от характеристиките и възможностите на автомобила, основният фактор за сигурното и безаварийно придвижване е човекът зад волана” бяха думите на пилота. Той подчерта и важната роля на пътуващия на предна дясна седалка, който много често играе ролята на навигатор и подпомага шофьора. Илия Царски обърна внимание, че когато служебните автомобили са с включени звукова и светлинна сигнализация понякога предизвикват непредвидими реакции у другите участници в движението. 
След приключване на теоретичната част униформените имаха възможност да тестват на пистата състезателния автомобил на Царски, а самият той седна зад волана на два патрулни.

Сред служителите, които бяха навигатори на известния състезател, бяха директорът на ОДМВР ст. комисар Христо Разсолков и бившият шеф на КАТ Радослав Начев.