Ученици от Х „в“ от средно училище „П. К. Яворов“ – град Чирпан бяха специални  гости на Апелативен съд по време на инициативата „Час на класа – Съдът отблизо“. За първи път деца извън Пловдив участват в проявата, която се ползва с огромна популярност сред учениците в областния град.  

За малко повече от час емблематичната зала №1 на Апелативен съд – Пловдив, в която се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая за учениците. В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд Христо Крачолов, който също е кореняк чирпанлия. Той разказа какви видове дела се разглеждат в съда. „Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателните, а зелените – за гражданските дела“, разказа съдия Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч. 

Пред учениците беше представен случай от практиката на Пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. Експерти от Криминалистическата лаборатория на полицията показаха как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима десетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“. 

С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица. Учениците се впечатлиха от специализираните автомобили, с които се транспортират обвиняемите до Съдебната палата.

Специален гост на часа на класа беше журналистката от БНТ Сашка Пушкова. Учениците изгледаха с интерес неин репортаж за дело с голям обществен интерес, след което тя разказа за професията на съдебния репортер.

В часа на класа участваха 23 ученици от Х „в“ клас на СУ „П. К. Яворов“ - Чирпан. Те бяха придружени от г-жа Мария Илиева – завеждащ отдел „Образование, култура и младежки дейности“ в община Чирпан, зам.-директорката на училището Антоанета Паунова, преподавателя по „Етика и право“ Йордан Йорданов и уредника на къща-музей „П.К. Яворов“ Тодор Иванов.

Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив награди с грамота всеки от десетокласниците. Тя ги поздрави за отличното представяне и им пожела тези, които са се насочили към професията на юриста, да сбъднат мечтата си.