Студенти от Юридическия факултет на ПУ „П. Хилендарски“ и  Европейската асоциация на студентите по право /ELSA / ще представят възстановка на съдебен процес по реален случай. Събитието се организира съвместно с Апелативен  и Окръжен съд – Пловдив. 

Целта на инициативата е, като бъдещи юристи, студентите да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на наказателен процес по обвинение за убийство.  Във възстановката ще участват общо 16 студенти по право.  Част от тях ще се изявят като съдии, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати, а други техни колеги ще бъдат „призовани“ и „разпитани“ като свидетел и вещи лица. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.

Подготовката за възстановката продължи около месец и половина. Инициативата се провежда за четвърта поредна година. Студентите ще се подпомагат от петима съдии и 12 съдебни служители. Председателите на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова и на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев ще приветстват студентите.

Възстановката започва в 10:30 ч. в Апелативния съд.