В рамките на тринайстото издание на НОЩ/Пловдив ще бъде представена програма, която тази година ще продължи три дни и цели да представи НОЩ-та като мултижанров фестивал, включващ няколко основни теми, насочени към различни интереси на посетителите.

В първата вечер на НОЩ 2017 от 19:00 до 01:00 ч. ще бъдат отворени музеите, галериите и ателиетата. Същият ден ще бъде открита и юбилейната изложба на Фондация Отворени Изкуства, която е основен организатор и инициатор на фестивала. Курирана от културолога Владия Михайлова под мотото „Тук навсякъде”, изложбата включва архиви, инсталации, произведения, свързани с темите и дейността на организацията. Те показват пътя й на развитие през годините, ценностите и идеите, интереса към града, съвременната култура и грижата за развитието на публиките.

На 15 септември публиката ще може да се наслади на изложбите на пловдивските студенти по изкуства от АМТИИ в ателиетата на Зеленото и Синьото училище в Стария град, които за първа година участват в НОЩ-та. Акцент ще бъде и изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ” по повод 25-ата годишнина от основаването на Обединена българска банка. Тя се осъществява съвместно с Регионален исторически музей в Пловдив в ново, неотваряно до сега крило на музея, където хората ще могат да се запознаят с историята на банковото дело в България чрез богатата колекция от предмети и документи.

В същата вечер Музей на авиацията – Пловдив ще запознае посетителите с темата за Космоса, като избрани посетители ще могат дори да опитат „космическа храна”, специално приготвена за събитието. Посетителите тази година ще могат да участват и във виртуално пътешествие из някои от най-известните музеи в света, благодарение на глобалната платежна система Visa. Притежателите на Visa Gold, Platinum и Infinite пък ще имат възможност да се включат в ексклузивни турове из пловдивски галерии и арт пространства.

В първата вечер на фестивала ще могат да се видят още изложбите на пловдивския художник Ангел Василев в Градската художествена галерия – Пловдив, непоказваната досега живописна колекция на Регионален етнографски музей - Пловдив, за която тази година се създаде дарителската кампания „Да върнем картините в музея”, изложбите „Срещи в Пловдив” в галерия „Резонанс”,   „Капитални гледища, омаж за Юлия Кръстева...” в галерия U-Park, както и самостоятелното представяне на известния американски артист Майк Буше в галерия „Сариев”. Участието на Държавния куклен театър – Пловдив с известния спектакъл „Дама Пика“ в рамките на руския фестивал „Рязанские смотрини” ще бъде прожектиран на живо до сградата на БНТ в града. А на сцената на самия Куклен театър ще се случи „Theatrum Philosophicum” - пърфомативно четене по новата книга на Боян Манчев - „Облаци“ с участието на Леонид Йовчев и японския философ Футоши Хошино.

На 16 септември акцентите в програмата са градските пространства и международната част от кураторската програма „Тук навсякъде”. Част от нея е световната премиера на аудио-визуалния пърформанс „Liminal” на американката Мери Франк, който е свързан с реалната и виртуална архитектура и скулптирането със светлина и звук на пространството.  На открито, на Лапидариума в Стария град, ще могат да се гледат документалните късометражни филми от платформата „КинеДок“, на стълбите на Каменица пък – видеа от тийн платформата Reporteen. Желаещите ще могат да се включат и в Интерактивно – сетивната инсталация на Небет Тепе, подготвена от център „Алос“ или да се забавляват с представленията на „Цирк де ла Люлин“.

В съботната вечер на Античния тетър ще състои концертът на Фортисимо, който, както всички събития в НОЩ-та, ще бъде с вход свободен. Вечерта ще предложи разнообразна програма и в пловдивските клубове, като ще завърши подобаващо с официалното Absolut парти, което вече няколко години дава ритъм на фестивала до малките часове.

Програмата на „Малката Нощ“ за детската публика тази година се смесва с традиционните събития и на 15 и 16 ще предложи множество работилници, където децата ще могат да се научат на графични и иконописни техники, да играят игри, да плетат и да се забавляват, да научават за иконописта, космическата архитектура, връзката между геометрия и изкуство, както и да развиват своите дигитални и предприемачески детски умения.

На 17 септември програмата ще предложи следобедни уъркшопи, разходки в градското пространство със специална технология, която променя усещането за реалност и сетивните възприятия, още изложби и прожекции.

Още добри новини четете в PlovdivTime.bg