Протести с искане за по-строги мерки срещу войната по пътищата ще се проведат в половин България на 19 юли. Това е рожденият ден на служителя на „Автомагистрали” Иван Димитров, който на 17 април беше ударен от автомобил на АМ „Хемус”, докато помага на друг катастрофирал водач, и почина.

„Оказа се, че не съм сама, много хора изпитват тази болка. За други това е каузата на живота им”, сподели вдовицата на Димитров Румяна Чобанова пред bTV. На 19 юли от 17:30 часа от храм-паметника „Александър Невски” към голям паркинг на „Хемус” ще тръгне автошествие. Междувременно демонстрации ще се проведат и във Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Мездра.

„Всеки го прави пред парламента, пред общината. Видими ще бъдем там, където се случват нещата, а не там, където всички ходят. Не под прозорците, а на пътя”, каза Чобанова. Тя не е получила разрешение да блокира аутобана и не иска да рискува живота и здравето на други хора с гражданско неподчинение.

На протеста ще дойде и оцелелият колега на Иван – Николай Шишков. Той бавно и мъчително се възстановява от травмите. Болничният му е 400 лв. на месец, а разходите за лекарства, рехабилитация и прегледи са от порядъка на над 600 лв. Помагат му приятели и съседи.

Зад волана на колата убиец е Владимир Найденов. Обвинен в непредумишлено убийство, той е у дома с 3000 лева гаранция. „Не съм сигурна дали той не продължава да шофира, не съм сигурна дали утре няма да убие някой друг”, коментира Чобанова.