Пловдивският митрополит Николай остро критикува решението на Светия синод да не изпраща свои представители в Охрид за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

„Питам се и аз как е възможно в продължение на десетки и десетки години, православни християни отвъд Деве баир, да бъдат третирани като схизматици, техни свещеници да не могат да съслужат със свещениците на другите православни църкви, да се боим от съприкосновението едни с други в благодатната Света литургия?”, заяви митрополит Николай.

„Не това е била идеята на Светите братя Кирил и Методий, когато са ни давали азбука, на която да разбираме Словото Божие и да се разбираме помежду си. Със сигурност не е била това идеята им! Защо се ангажираме с македонския църковен въпрос? Ангажираме се, защото бяхме ангажирани. Не може да се отблъсква протегната за помощ ръка. Не може да се гледа безучастно, как православни християни страдат в продължение на повече от петдесет години и да не ти трепне сърцето. Нечовешко е”, посочи пловдивският митрополит в специално послание по повод 24-ти май.

Той гласува срещу решението от 14 май, с което Светият Синод реши да не изпраща свои представители в Охрид за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Срещу това решение гласува и председателят на Комисията за установяване на каноничния статут на МПЦ–Охридска архиепископия митрополит Киприан.

Решението от 14 май бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който многократно призоваваше за подкрепа за Македонската православна църква, непризната от Сърбия.

През последните дни имаше няколко протеста пред Светия Синод за свикване на извънредно заседание за преразглеждане на това решение. С подобно искане се обявиха и други митрополити.