Работещи в пловдивския МБАЛ "Свети Мина" обявяват гражданско неподчинение. Те ще изразят недоволството си в понеделник, 10 юли. Причина за него са неизплатени заплати и неизвестното бъдеще на болницата, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Преди месец лекарите от бившата първа градска болница изразиха тревога, че се готвят структурни промени и съкращения на персонал, без да са съгласувани с Общинския съвет и без да има окончателно решение за вливането на здравното заведение в другата общинска болница.

Тогава те заявиха, че въпреки добрите финансови показатели, ръководството на болницата договорило изключително малък бюджет за юни - едва 206 хиляди лева, при необходим фонд за заплати от 256 хиляди лева. Медиците смятат, че финансовото състояние на първа градска болница умишлено се влошава и след сливането с другата болница, сградата й ще бъде взета от общината.

От община Пловдив изразиха позиция, че твърденията са несъстоятелни и не отговарят на истината. Предстои вливането на болницата в МБАЛ "Св. Пантелеймон", като са били гласувани и 2 милиона лева от общинския бюджет за разплащане на просрочените задължения на бившата Първа градска към кредиторите й.

По-рано днес лекари от УМБАЛ "Св. Георги" също излязоха на протест, но той беше насочен срещу насилието над медици - четете ТУК