Два юбилея се празнуват тази година в град Стамболийски. Честванията започват тази вечер с празничен концерт в читалище "Никола Вапцаров", което ще отбележи 95-я си рожден ден. Тържеството ще започне в 18:30 часа с изпълненията на ансамбъл "Тракия" и детски състав "Южняче". 

Читалището е създадено през 1924 година и е център на културния живот в граза. Вшколите към него участват над 460 местни, по-голямата част от които - деца. Залите му служат за репетиции на двата ансамбъла, които представят града по участия в България и чужбина, както и на школи по изобразително изкуство, класически балет, математика, български и английски език. Към него е обособена и библиотека с фонд от над 26 000 книги. 

За рождения си ден читалището ще получи и подарък от администрацията, която в момента търси средства за цялостния му ремонт. То ще бъде в центъра на празниците на града в средата на месец юни. Тази година град Стамболийски ще празнува 55 години от създаването си. 

Началото бива поставено на 11 септември 1964 година, когато малкото селище Полатово става Гара Кричим. Обикновено местните го наричали Кричим, изпускайки "Гара". Така, 5 години по-късно, село Кричим е обявено за град, а Гара Кричим става Нови Кричим. Решението градът да бъде кръстен на Александър Стамболийски е взето през 1979 година, когато се отбелязва и 100-годишнината от рождението на политика и министър-председател на България.

През първите години от създаването си, градът се развива като промишлен и транспортен център. През първата половина на 90-те години на територията му функционират над 400 фирми. Почти половината от тях били с отрасъл "Търговия, ремонт на автомобили и битова техника". В града се развивали също консервна промишленост, производство на храни, напитки и тютюневи изделия, а впоследствие - на целулоза, хартия и полирафически изделия. Тогава жителите му са 13 015, а днес - малко повече от 11 500 души.

Първите заселници на селището Полатово били земеделци от Перущица, Брестовица и Кричим. Още преди създаването на Гара Кричим, на тази територия живеели над 7 000 души. Традициите в земеделието са застъпени и днес и са благоприятстване от местоположението на града. 

Едва на 2 километра от града са открити останки от 3 базилики, строени през Античността и Средновековието. Сред днешните атракции в района е Музеят на света в Ново село. Стотици са гостите на Ново село и Куртово Конаре по време на традиционните за региона кушии в началото на пролетния сезон. Предстои да отвори врати за посетители и бившият царски дворец "Кричим".