Плети, плети, Бабо Марто,
Изплети ми мартенички,
Да ги вържем на ръчички…

От 20 стотинки до 120 лева се движат цените на мартениците тази година.

Най-скъпи са традиционните ръчно изработени от вълна и други естествени материали кукли и играчки, а най-оборотни и евтини остават червено-белите гривни. Търговията, която се вихри около Баба Марта, може да докара на търговците между 500 и 2000 лева печалба.

Според търговците тенденцията тази година е да се залага на българските традиционни мартеници с шевици и други народни символи, вместо на китайския кич.

Точно 60 лева струва ръчно изработена кукла на Баба Марта. Скъпият символ на българския празни е уникат и се предлага за първа година. Направена от майсторка на мартениците от Пловдив, пише "Труд".

С около 20 лева по-евтин е вариантът на куклата от вълна с Пижо и Пенда.

Мартеница за рекордните 120 лева пък е засечена за продан в родните зимни курорти.

Всекиму според джоба!

Лудница за мартеници в Пловдив! Продавачите се радват на рекорден оборот СНИМКИДесетки позакъснели с покупката на червено-белия символ на пролетта, носещ пожелание за здраве и плодородие, са окупирали сергиите в центъра

Затова днес станете и с усмивка вържете на обичаните от вас хора по една мартеница от усукани вълнени или памучни бели и червени конци, защото едва ли има българин, който да е не чувал легендата за гълъбчето с вързания бял конец на крачето.

Да сте бели и червени, румени, засмени!

Баба Марта за 60 лева. Снимка: "Труд"