Делото срещу двамата бизнесмени и собственици на тютюневия склад на „Одрин 8” Георги Бранеков и Александър Николич днес започна. Това е първото дело в пловдивския съд, което се гледа по новия ред на НПК, който влезе в сила от понеделник. Със съгласието на подсъдимите, заседанието бе проведено като разпоредително. Прокуратурата поиска то да бъде гледано по съкратената процедура /без разпит на свидетели/, но Браников и Николич настояха всички свидетели да бъдат разпитани. Двамата са обвинени за разрушаването на паметника на културата и безстопанственост. 

Георги Бранеков и Александър Николич имат обвинения за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, като за целта са използвали преправен документ - Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била, че  сградата на ул. „Одрин“№8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ .

Двамата обвинеяеми се появиха в съда, но отказаха да коментират както обвиненията, така и бъдещето на архитектурния комплекс. Адвокатът им Розалина Апостолова заяви, че те са невинни и тяхната версия за случилото се ще стане ясна в съдебна зала. 

"Има експертиза, която доказва, че документът е преправен. Знаем начина, по който това е станало. Знаем и по какъв път е минал документа от Министерството на културата до община Пловдив" коментира прокурорът Дилян Пинчев. 

По време на досъдебното производство са събрани доказателства, че в престъпнта схема е замесен и покойният главен архитект на града Румен Русев, но след смъртта му делото срещу него е прекратено. Прокурорът обаче бе категоричен, че няма как покойният архитект да понесе цялата вина за разрушаването. 

"Не се чувствам изкупителна жертва за случилото се, все пак моите подписи стоят там. Но вина определено не чувствам, ако не се бях подписал, щяха да ме осъдят по други закон", заяви приживе Русев, като постави акцент върху факта, че е нямало как да знае, че документите са били фалшиви.

Засечена е  кореспонденция между Русев и Браников под фирмата на мейли, в които има данни за корупционни действия.

В офиса на Георги Бранеков е открит подправения документ, в който вместо действителния текст е било вписано, че сградата на "Одрин" 8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в гр. Пловдив и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”. 

ДОСИЕ

„Одрин“ 8 ЕООД е фирмата собственик на стария тютюнев склад, разрушен през февруари 2016 година.  Тя вероятно е създадена с цел да оперира точно с този обект , тъй като е кръстена на улицата зад автогара Юг , където се намира сградата. Собственик на капитала е „Пи Джи Груп“, а негов управител е Георги Бранеков. Изпълнителен директор на „Пи Джей трейд“ по време на покупката е  Фабрицио Алемано. Фирмата е акционерно дружество, а повечето акционери са италианци. Предметът ѝ на дейност е „придобиване, управление, експлоатация и разпореждане с недвижими имоти, предприемачество, проучване, строителство на жилищни и индустриални постройки и др“. Фабрицио Алемано е бил и в съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" до 2014 г., показва справка в Търговския регистър. В момента в съвета на директорите освен Бранеков, са и Александър Николич и Десислава Колева.

Бранеков управлява още десетина фирми , регистрирани в Пловдив, отново с италианско участие.  Всички те са с адрес „Густав Вайганд“ 14. Кооперацията, в която е офисът , също е построена от една от фирмите от холдинга. На страницата на една от компаниите „Проджест груп“ до скоро е бил активен целият проект за застрояването на терена, но вчера линкът е бил деактивиран.

Преди няколко години собствениците на склада са водили преговори с хотелската верига „Хилтън“, но в последствие световната верига се отказва от проекта, който трябва да представлява 17-етажен хотел. В момента строителното разрешение е за 10-етажен хотел.

Според запознати Бранеков е лицето, което официално представлява фирмите. Зад него обаче стои друг пловдивски бизнесмен - Найден Колев, през който минават италианските капитали.