Театрална постановка с отворен край представи пред пловдивските ученици актьорът Ивайло Захариев. Представлението умело пресъздаде не само ежедневието на човек, зависим от наркотици, но и предизвикателството той да се откаже от порока си. Както в играта, така и в дискусията си с учениците ченгето от сериала "Под прикритие" проследи всички аспекти на порочния кръг на наркотичната зависимост. 

Ученици от няколко пловдивски школа препълниха залата и бурно аплодираха, смяха се и негодуваха, заедно с героите. Главната героиня Нели бързо предизвика симпатиите им, след като взе решение да се откаже от зависимостта си. Внезапната поява на героя Спас в живота й успява да я накара да преосмисли живота си и да започне да се бори за мечтите си. Мисията на Спас, изигран от Захариев щеше да бъде успешна, ако не беше средата на Нели. Героинята е потънала в дългове, тормозена от дилъра си, заставена да проституира, а накрая - инжектирана със свръхдоза.

"Зависимостта на Нели е провокирана от липса на любов. Авторът на пиесата - Вальо Балабанов, никога не е взимал дрога, но е успял да усети духа на проблема", обясни пред репортери Захариев. 

Отвореният финал и неясната съдба на Нели залегнаха и в дискусията между учениците и актьора. Някои от тях споделиха, че смъртта на героинята е логичен завършек, а по-големите оптимисти дори я "изпратиха" на лечение.

"Метадоновата програма е само за живите", изтъкна Захариев и допълни, че според статистиката, щастлив край има историята на едва 10 процента от наркозависимите. 

По време на беседата си с учениците Захариев наблегна на личните си опит и преживявания. Актьорът бе искрен с учениците и призна, че той самият е страдал от зависимост към марихуаната. Макар да взимах само трева, пушех постоянно. В един момент усетих, че това, което правя, ми пречи да постигна детската си мечта - да стана актьор, разказа той.

Воден от мечтата си и не без приятелска подкрепа, той успява да се откъсне от средата си. Търси професионална помощ, а след това се посвещава на мисията да помогне на възможно най-много хора.

"Хората, които продават дрога, не са от лошите - те обикновено са приятели. Когато си с дилъра, си сам - няма ги мама и тате, няма ги учителите... докато той има доста хора зад гърба си. Всички те искат само едно - да вземат парите ви", обясни Захариев и допълни, че той самият е трябвало да остави в миналото много приятелства, на първо място - това с дилъра си, за да преодолее зависимостта си.  

Колегата, с когото пушех, продължи и след мен, продължи разказа си той. Малко ме притесняваше фактът, че обикаляше из университета и си тананикаше една и съща песен в продължение на цял семестър. "В четвърти курс се оказа, че употребата на трева му е отключила шизофрения. Безобидната, даже напоследък проповядвана като полезна трева..."

Въпросите, с които учениците обсипаха актьора, бяха свързани със собствения му стимул да се откаже. Младите пловдивчани се интересуваха дали самият той е успял да помогне на някого да се откаже и дори дали популярността му е дала повод на някого да избере лечение. 

Пред журналисти Захариев сподели, че подобни инициативи са реализирани в много малки и големи градове. Той отдавна е приел работата като лична кауза, тъй като е загубил не един приятел, употребявал наркотици. 

"Ако имам опит, който мога да предам, не искам да го държа за себе си, а да помогна на тези, които могат да бъдат спасени", заяви той. Въпреки че учениците не се престрашават да признаят зависимостите си по време на срещите, много от тях се свързват с него в последствие, за да споделят, че са взели решение да скъсат връзките с определени лица от обкръжението си. 

Според актьора най-опасни в момента са дизайнеските наркотици. Всички други видове са тествани и ползвани като лекарства. Липсва обаче информация какъв е ефектът на дизайнерската дрога върху тялото на човек, обясни той.