Доброволци от Пловдив помагат на самотно живеещи възрастни хора. Програмата е на Българския червен кръст и е пилотна за България.

89-годишната Димитрия Георгиева е една от жените, които доброволците посещават често. Заради здравословното си състояние, жената избягва да излиза сама навън. Жената споделя, че често губи съзнание и отиентация. Затова Димитрия разчита на мобилните екипи. Те помагат на жената най-вече за покупки на храна или я придружават до личния лекар.

Димитрия Георгиева: "Най-често имам нужда да излезна навън. Дали ще бъде на аптека, на джипи, дали ще бъде на покупки."

За година доброволците са помогнали на над 400 самотно живеещи хора, предава БНТ. При нужда те се обаждат на колцентър.

Таня Георгиева – директор на Български червен кръст - Пловдив: "Всички сигнали трябва да получим през колцентъра, който работи денонощно и се обработват сигналите по спешност." Мениджърът прави оценка и екипите тръгват."

В момента на територията на шестте пловдивски района работят 3 мобилни екипа. Най-често хората търсят помощ за покупка на храна, лекарства и транспорт до медицинско заведение.

Таня Малакова – ръководител на програмата: "В повечето дни тези възрастни хора са сами. Няма кой – независимо дали близките са в чужбина, дали са в по-отдалечени райони или пък в други градове."

Екипите съветват възрастните да внимават за документални и телефонни измами. Също и да не дават пари на мними доброволци, защото кампанията на Червения кръст е безплатна.