Премиерът Бойко Борисов ще направи инспекция на ремонтните дейности на пътя Пловдив- Асеновград днес. Преди това той ще посети манастира "Света Петка" над Асеновград и ще инспектира как вървят възстановителните работи по светата обител, която преди 7 години бе засегната от голям пожар. След бедствието Борисов обеща 1 млн. лева, като първоначално се отпуснаха 500 хил. лева.  Премиерът обаче каза, че ще даде втория транш, след инспекция на строителните дейности.

Ремонтите в изгорялото източно крило на обителта, която е паметник на културата с национално значение, бяха започнати през 2017 година.

Пожарът през 2010 година унищожи източната част на манастира, в което са се намирали монашеските килии и библиотеката.  С библиотеката са изгорели много ценни книги от 19 век, сред които кондиката на светата обител, богослужебника.  Изгарят също пет монашески килии, стаята на игуменката, гостоприемницата и параклисът. Спасени са църквата със стенописи от 1840 г. на Кръстьо Захариевич от Тревненската школа, скривалището на Левски, превърнато в музей, и северната част със стаите за наематели.

Знае се, че манастирът „Св. Петка Мулдавска“ край Асеновград е построен в чест на българската светица, чиито тленни останки след странствания из редица наши градове сега се намират в град Яш. Днес той е в Румъния, но някога е бил в Молдавия, откъдето идва и назоваването на света Петка като Молдавска, а по-късно и като Мулдавска.

Другият сериозен проблем е липсата на асфалтов път до манастира. Отсечката от 2,5 километра е черен път в изключително лошо състояние, по който могат да се движат само високопроходими автомобили. Мнозина богомолци не могат да вземат разстоянието пеш и затова манастирът е труден за посещение. Членовете на пловдивският клуб "PowerFit" от една година събират средства за възстановяване на манастира и ремонт на пътя. В каузата са ангажирани много пловдивчани и жители на Асеновград.