Над 400 пъти в рамките на месец лампите в Капана примигнаха в синхрон с пулса на новородените в Пловдив. Светлинният сигнал е част от проекта на италианският художник Алберто Гарути „На родените днес“, чрез който се оповестява благата вест за появилия се нов живот.

Четири болници с родилни отделения в Пловдив - УМБАЛ „Св. Георги“, УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Пловдив“ и СБАЛАГ „Торакс“ са оборудвани със специален бутон, който бива натискан от израждащия екип или от гордия татко, когато бебе проплаче.

Светлинната инсталация бе открита официално на 16 ноември тази година, като от тогава до днес, само за месец, са се родили над 400 бебета в четирите болници. Първото пеленаче, за което лампите светнаха е Биляна, дъщерята на мама Николет и татко Ивайло Павлови.

„Постоянно се говори, че раждаемостта в България спада, но ние отчитаме в последните две години увеличаване на ражданията с повече от 20%. Капацитетът на клиниката е запълнен особено в последните четири месеца на годината, когато се раждат бебетата, заченати през пролетта – сезонът на пробуждащия се нов живот. В същото време маркираме и нарастване на браковете сред младите родители, а също така и на раждането на второ дете в семейството“, посочи д-р Живка Чалъкова.

Оказва се, че родителите на новородените имат изключително положително отношение към инициативата „На родените днес“. Татковците с нетърпение и гордост натискат бутона, който е свързан със светлинната инсталация в Капана. Това вече е една от най-желаните снимки и видео за майките и бащите с бебетата.

Всички пловдивчани, които се разхождат по Главната улица на Пловдив и хвърлят поглед към Капана, могат да станете свидетели на появата на нов живот. Само трябва да се загледат в лампите и да приветстват новия живот под тепетата.