Полицията в Пловдив прибягва до спешни мерки в опит да предотврати масовите телефонни измами, при които пенсионери от града и областта буквално хвърлят през прозореца всичките си спестявания в ръцете на измамниците.

Първата мярка е информационна кампания, която организират от Областната дирекция на МВР. Тя е с подчертана насоченост към възрастните и самотноживеещи хора, тъй като те са едни от най-честите потърпевши. Над 10 хиляди брошури с предупреждения и препоръки за действие в ситуация на телефонна измама ще бъдат оставени на местата, посещавани предимно от пенсионери в Пловдив и общинските центрове – пощенски клонове, лечебни заведения, социални служби.

Освен това е създадена организация, целяща повишаване на вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят инцидентно значителни суми от паричните си спестявания. В такива случаи ще се подчертава необходимостта своевременно да се уведомява най-близкото полицейско управление.

Съдействие в разяснителната кампания за най-разпространените сценарии и механизми за извършване на телефонни измами е потърсено от представители на местната власт, службите на Регионалната дирекция “Социално подпомагане”, общопрактикуващи лекари, управители на банкови и пощенски клонове.

Ако вие имате възрастни роднини или близки, информирайте и тях за най-честите схеми на измамниците. Кажете им да търсят контакт първо с Вас в случай, че някой под какъвто и да е предлог им иска пари по телефона, а също така ги насочете и към полицията. Така имате възможност да предпазите своите близки от това да станат поредни жертви на измамниците.

“Инспектор“ Христов от Първо районно прибра 45 бона за три дни от пловдивски пенсионери - четете ТУК