Майки от Дупница излизат на протест срещу закриването на родилно отделение на общинската болница в града. От ръководството на болницата посочват, че причината е намалената родилна дейност, предаде БНТ.

През изминалата година в отделението в Дупница са родени 165 деца при норматив за съществуване на общинска болница 200 раждания на година. Намалелият брой раждания затруднява заплащането на персонала. Според лекарите в отделението обаче, проблемът е в липсата на квалифициран персонал като операционни акушерки.

"Нашата работа е такава, че във всеки един момент, всяка една манипулация може по ред причини да се усложни и да се наложи, дали ще е раждане, дали ще е амбулаторна манипулация - да завърши в операционната. И, ако ние не разполагаме с 24-часово покритие на персонал за операционна, няма как да влезем в операционна, поради тази причина. Друг е въпросът, че до тази ситуация се стигна, след като повече от две години така и не се назначи операционна акушерка", обясни д-р Красимир Кръстев.

Според ръководството на болницата, персоналът на родилното отделение няма да бъде съкратен, а лекарите и акушерките ще бъдат пренасочени към другите отделения. Идеята за затваряне на отделението предизвика остро недоволство сред майките в Дупница.

"Да не се затваря това родилно отделение, защото няма къде да се ходи, никой няма да предпочете другите болници. Тук докторите си обръщат повече внимание, по-големи специалисти са", каза Ангелинка Методиева.

Ние не искаме да оставаме без нея, без общинска болница. Не трябва да ни карат да ходим в частни клиники и т.н. Общинската болница си е общинска болница, екипът е стабилен, уникален и така. Ако имам някога трето - пак бих дошла тука, допълва Десислава Йончева.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров свиква днес среща с общинските съветници по спорния казус със съдбата на родилното отделение.

Междувременно, в социалните мрежи граждани организират протест срещу закриването на болничното звено тази вечер пред сградата на общината.