Пет дни след като абонатите, живеещи в района на кметството в Тракия бяха без телевизия, сигналът е възстановен. В петък следобед бяха прекъснати оптичните кабели, които осигуряват телевизия и интернет на клиентите. Частна охранителна фирма няколко дни пази шахтата на БТК пред бл. 171 в квартала, през която има достъп до оптиката. Във вторник вечерта сигналът бе възстановен. 

Абонати на DCC в Тракия останаха без ТВ, частни охранители пазят шахтите с кабелиКорпорацията не е платила таксите си към Виваком

Собственикът на Цифрова Кабелна Корпорация “ Иван Гологанов е категоричен, че има валиден договор с БТК-VIVACOM. Той е в сила и кабелният оператор  го спазва коректно, като  всеки месец   заплаща своите задължения. "Независимо от това обаче, служителите на БТК умишлено  навредиха на мрежата на DCC в жилищен район “Тракия” , като  срязаха кабели и оставиха абонатите  без сигнал. Върху шахтата бе поставена кола, което възпрепятства работата на кабелния оператор да възстанови услугата към клиентите си.

Същата шахта не е собственост на БТК АД и се намира в частна собственост.  Не е ясно дали ръководството на БТК АД е информирано за ситуацията или деянието е умишлено извършено от лица, заинтересовани от интерес  на местно ниво. Ако БТК АД има претенции към кабелния оператор DCC  това не е  начина да ги изрази и да реши подобен казус" коментираха от компанията в специално изявление. 

На запитване на TrafficNews.bg от VIVACOM заявиха, че в периода 21 - 24 август  е извършена проверка на каналната мрежа в района на Пловдив, при която са прекъснати и подготвени за демонтаж кабели, които са неизвестни, немаркирани и неприпознати от нито един кабелен оператор, в това число и Цифрова Кабелна Корпорация.

"БТК ЕАД предоставя своята канална мрежа за ползване от други оператори при договорени конкретни условия. Като част от тези условия БТК има задължението да поддържа мрежата си в изправен и безопасен вид. В тази връзка компанията ни извършва регулярни проверки за  установяване на нерегламентирано положени и немаркирани кабели. На проверките винаги са поканени да присъстват представители на кабелните оператори, ползващи подземната канална мрежа на БТК. Уведомяваме надлежно и областните дирекции и районни управления на МВР. Целта е, ако по време на проверката се установи наличие на кабели, които не са положени и маркирани при спазване на установените правила, съответната фирмата-ползвател да заяви ползването на последните по одобрения от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ред. Неприпознатите и немаркирани кабели подлежат на демонтаж с оглед осигуряване на безопасността и надлежното ползване на каналната мрежа от операторите" коментират от телекомуникационната компания. 

В съобщението се казва, че БТК не носи отговорност за качеството на услугите, които Цифрова Кабелна Корпорация предоставя на своите потребители и няма отношение към спирането или пускането на сигнала към абонатите от района. Комуникацията по възстановяване на ползването на кабели, които не са положени, не са маркирани и не са припознати по установения за това ред може да бъде извършено след като ползвателят на тези кабели предприеме необходимите стъпки и обезпечи надлежното им ползване.

Следва да се има предвид, че одобрения от КРС ред за ползване на каналната мрежа на БТК има за цел да създаде равнопоставени условия за всички оператори и съответно необходимите условия за развитие на конкуренцията в сектора на предоставяне на услуги чрез кабелни мрежи. В тази връзка всяко ненадлежно ползване на каналната мрежа на БТК има потенциал директно да увреди интересите на преките конкуренти в района, които предоставят услуги при съблюдаване на всички изисквания за дейността, уточняват от VIVACОM.