83 собственици на магазини, аптеки, служители в банкови клонове, намиращи се на ул. "Иван Вазов" се подписаха под декларация за спешно отваряне на ул. "Иван Вазов". От пожара на тютюневите складове в Пловдив през миналия август досега продажбите са се сринали с 60 на сто. "Всички ние вече сме на ръба на фалита. Има дни, в които оборотът ми е 0 лева. Загубихме клиенти, за които сме се борили с години" коментира пред TrafficNews.bg собственикът на магазин за обувки Александър Александров. В петък той лично е внесъл подписката в Община - Пловдив. 

Руините от изгорелите тютюневи складове са заобиколени с метални огради, а улицата от в частта от "Авксентий Велешки" до "Екзарх Йосиф"  е недостъпна за автомобили. 

През ноември Александров изпраща писмо до омбудсмана на общината инж. Борисдлав Стаматов, в което съобщава, че търговските обекти търпят огромни загуби заради затворената улица и настоява за спешно решение на проблема. "Дейностите по укрепването започнаха на 2 май, а според информационната табела, те трябваше да продължат 3 месеца. Фасадите бяха укрепени, работниците си заминаха, но улицата остана затворена" разказва Александров. Омбудсманът от своя страна е изпратил запитване до зам. кмета Димитър Кацарски, който отговаря, че "към настоящия момент укрепването на сградите не е приключено, поради което не може да бъде възстановено автомобилното движение по ул. "Иван Вазов".   "Само, че тук от месец не се е мяркал работник" опонират търговците. 

Проектът за укрепването на изгорелите тютюневи складове е входиран в Община Пловдив от собствениците, заяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че градската администрация трябва да препрати проектите за съгласуване в НИНКН, а след тяхното положително становище може да се пристъпи към укрепването. Той е водил разговори със служители от института за по-бързото предвижване на преписката, за да се пристъпи към укрепването, а оттам и към отварянето на улиците.

„Имаме проблеми с трафика в Пловдив и трябва да отворим улица „Иван Вазов”. Надяваме се поне половината от нея да бъде отворена за движение”, каза Тотев. Разрешение за отваряне на улицата се чака и за улиците „Екзарх Йосиф” и  „Д-р Г.М. Димитров”.

„Почти всички собственици на магазини сме против спирането на автомобилното движение по „Иван Вазов” – това ще убие нашия бизнес”, казва Катя Димитрова, собственик на кокетен магазин за обувки. По думите й клиентите са свикнали да спират с колите си и да пазаруват. Този  модел на потребителско поведение е силно разколебан от големия пожар насам. Част от улицата е заградена, друга част е превърната в паркинг. Минувачите са притиснати да минават по единствения свободен тротоар. 

"Ноември и декември са едни от най- силните месеци, но в момента почти нямаме клиенти. И това засяга десетки пловдивски семейства, които се издържат от тези магазини. Търпението ни вече минава границата и планираме протестни действия" заяви Александров.