Джуджетата на Дядо Коледа, освен че приготвят подаръците за всички деца по света по повод Рождество Христово, успяват и да отговорят на писмата им. Във всеки град Белобрадият старец е успял да си изгради стабилен екип и в помощ на джуджетата се включват и служители на Български пощи.

Така, независимо от непрекъснато растящия брой на писмата, той успява да отговори на всички, които очакват неговите послания и така не допуска да има разочаровани. Това каза Диана Ранчева, ръководител отдел на ПБ в Пловдив, а в края на годината и част от екипа на Дядо Коледа.

По думите й само в Пловдив за добрия старец се получават около 1000 писма, почти толкова са и тези, които се препращат директно за Лапландия. Директно за там заминават писмата, на които адресът е надписан на латиница, а пощенската марка е от един лев.

Дядо Коледа няма да пропусне дори и тези, чиито писма ще пристигнат след Коледа, категорична е Ранчева. Тя допълва, че отговорите за тях той ще изпрати за Нова година.

По отношение на кореспонденцията с Дядо Коледа интересът на хората и най-вече на децата непрекъснато расте, независимо от бурното навлизане на модерните технологии в отношенията между хората, пише dnes.bg. Според пловдивското джудже една от причините е и това, че през последните години децата редовно получават отговори от Белобрадия старец и с което той провокира желанието у тях да му пишат и следващата година. Той самият също много се радва на детските писма и прави всичко възможно да изпълни желанията на малчуганите, особено на тези, които най-редовно му пишат.

Възрастовата ножица е отворена доста широко - от най-малките дечица, чиито послания се пишат от родителите, като се мине през желанията на тези, които едва сричат и тинейджърите, та се стигне и до възрастните, които не искат подаръци, но пък искат да споделят с Дядо Коледа мечтите си, ежедневието си, притесненията си, положителните и отрицателни моменти от своя живот. За доста хора старецът е и отдушник на емоции, които най-вероятно им е трудно да споделят с хората около себе си, допълва Ранчева.

В годините единствено се променят исканията на децата. Интересът на днешните деца е насочен към мобилните телефони, електронни игри, геймърски аксесоари, поръчват си вече и дронове. Почти толкова са и тези, които искат различни конструктори, спортни екипировки и то на големи спортни звезди. Някои искат билети за концерти, като посочват точно на кой изпълнител, на коя дата и къде ще бъде изявата. Има искания и за книги, като най-много са на историческа тематика. Интересното е, че не пропускат да споменат и своите родители, близки, какви подаръци очакват. Очакват подаръци обаче не само в своя дом, но и в домовете на своите близки и най-вече на баби и дядовци, като посочват адресите, да не би Дядо Коледа да се обърка, коментира Диана Ранчева. И тук важи принципът на Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече"!

Несъмнено желанията на децата най-вече са повлияни от рекламата по медиите, от мултфилмите по кината и телевизиите и свързаните с тях играчки и забавни игри и при много от случаите те пишат и точната цена на подаръка. Някои нямат желание за конкретен материален подарък, а приемат като такъв среща с Дядо Коледа - да се убедят, че съществува, като му обясняват какво ще му приготвят, само и само да дойде, защото това за тях е най-добрият човек на света.

Писмата на децата започват по един и същ начин - "Мили Дядо Коледа аз слушах много през тази година". Но има и по-критични, които си признават, че не са слушали чак толкова много, но пък това не трябва да попречи на Дядо Коледа да им донесе подарък. Сред исканията са "екипът на Роналдо, топката на Шампионската лига, бутонки с чорапче", книги както за четене, така и за рисуване. По-големите прибавят към материалните подаръци и "здраве, щастие, любов", но никой не забравя мама, тати и бати, кака, та дори и домашните любимци с притеснението, че като са по-големи и не пишат писма, Дядо Коледа може да ги пропусне. Иво иска конструктор със 100 части и строителен кран, Слав се надява просто на хубав подарък, голяма кола с дистанционно управление си е поръчал Николай.

Малко тъжни са писмата на порасналите деца, чиито родители или по-големи братя и сестри вече са им казали, че Дядо Коледа това е семейството. Те им вярват, но въпреки това се надяват Белобрадият старец да съществува и го молят вместо коледен подарък да дойде лично и да го видят на живо.