Криминалисти от Шумен задържаха 34-годишен мъж, минути след като получил пари от извършена измама по телефона, съобщиха от пресцентъра на МВР. Измамата била по използван през последните месеци сценарий – обаждане на стационарен телефон от непознат, който отправя заплахи за живота и здравето, ако не бъде предадена определена парична сума и второ обаждане, пак от непознат, който се представя за полицай и търси съдействие от граждани за залавяне на телефонни измамници. Жертва този път била 68-годишна жена.

С идеята, че помага на полицията да задържат групата от измамници, шуменката изпълнила указанията на „полицая“.  Опаковала всички налични парични средства във фолио,  поставила  ги в торбички и ги хвърлила през терасата на 8 етаж на жилищен блок. Веднага след това се скрила в банята, пак според инструкциите,  за да не пострада ако има престрелка по време на задържане на групата.

За късмет на жертвата в този момент пред блока й били криминалисти от РУ-Шумен, които от известно време следели движението на „мулето“. Така 34- годишният местен жител бил задържан на място веднага след като взел пакета с парите – 1960 лева и 870 евро.

Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на Районната прокуратура. На този етап е установено, че мъжът е съпричастен като помагач в още няколко телефонни измами , извършени на територията на града.  При последните случаи, по които се работи, щетите от измамите са на стойност около 110 000 лева.