Чужденец с наложена постоянна мярка "задържане под стража", който е обвинен във въоръжен грабеж, успя да осъди държавата, преди тя да му е наложила присъда. Причината – лошите условия в ареста, където лежи от януари 2016 година, поради което здравето му се е разклатило.

Фернандо Кастро не успява да вземе поисканите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ 35 000 лева обезщетение, вместо тях Административният съд в Пазарджик му определя 1 800 лева за неимуществени вреди, ведно със законната лихва до пълното им изплащане.

Ведомството ще трябва да плати още 410 лева съдебни разноски, както и 250 лева хонорар на преводач.

Кастро е аржентинец с постоянно местожителство в Испания. Той е е един от тримата обвинени за дръзкото нападение над пазарджишкия бизнесмен Спас Спасов на 21 декември 2015 година, когато бяха откраднати над 35 000 лева, килограм злато и мобилни телефони. Делото е в съдебна фаза, като първите заседания се провалиха заради непълен превод на обвинителния акт, което не позволило на Кастро да разбере точно за какво е изправен пред съда.

Междувременно обаче чужденецът атакува успешно Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за мизерните условия в ареста, където е и до момента. В продължение на 10 месеца до октомври 2016-та е бил подложен на нечовешко и унизително отношение, счита съдът. Килията му била заключена денонощно. Нямала санитарен възел, затова му се налагало да ползва шишета и други приспособления за облекчаване на естествените си нужди.

Целият арест е под нивото на земята, което не позволява да влизат светлина и свеж въздух. Задържаният бил лишен от много важния за физическото и психическото му състояние всекидневен престой на открито, раздвижването също било на закрито в ареста. В килията му имало хлебарки, а дезинфекция се правела в негово присъствие.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.