Днес пред пловдивските магистрати се изправи 28-годишният Илиян Рангелов, който е обвиняем за убийството на приятелката си Милена.

Рангелов е направил пълни самопризнания по време на разпити и беседи, където е приложен и детектор на лъжата, стана ясно по време на заседанието. Сведенията обаче са с гриф "секретно", заяви авторът на изследването Николай Иванов, служител на Института по Психология към МВР. 

Въпреки направените тогава самопризнания, изненадващо Рангелов и адвокатът му Петър Пейчинов, настояха делото да бъде гледно по общия ред. На днешното заседание бяха разпитани 17 свидетели, сред които родителите на Милена, брат ѝ, колегите ѝ, с които тя пътувала, майката на Илиян, приятели на семейството му и редица служители на полицейски и следствени органи имали отношение по случая.  

От показанията на колегите на Милена стана ясен мизансценът на трагедията. Тримата мъже всъщност са намерили тялото на жената пред къщата ѝ. Те трябвало да я подберат и да отидат на работа нощна смяна, но Милена не се появила на обичайното място. Мъжете завили в пресечката към къщата и там на светлината на фаровете видели тялото на Милена, захлупено по очи. Един от свидетелите слязъл от автомобила, приближил се и чрез докосване опитал да установи жизнените показатели на момичето. Според него такива липсвали.

Локва кръв обхващала голям периметър около главата на Милена, а снежинки от току започналия да натрупва сняг се мяркали по гърба и косата ѝ. Незабавно колегата ѝ изтичал до къщата и почукал, но никой не му отговорил. След втори опит от втория етаж, където живеела младата двойка, слязъл Илиян по бельо. Това кореспондира с първоначалната версия, формирана на база самопризнанията на мъжа, че той е намушкал приятелката си с кухненски нож в сърцето, оставил я на улицата в безпомощно състояние, влязъл в къщата, измил ножа и си легнал, инсценирайки заспиване. 

Колегите на Милена посочиха, че мъжът извикал "Кой ми я отне?", а после се приближил до тялото на момичето и го обърнал, след което го завил с одеяло. 

Майката, бащата и братът на Милена пък внесоха яснота по отношение на връзката на момичето с Илиян. Ангелина Динова каза, че дъщеря ѝ често се е карала с Илиян, което бе потвърдено и от брата на убитата. Въпреки това, Ангелина, която живее в Гърция, призна, че не е предполагала, че агресията може да ескалира до такива нива. Като основна хипотеза за убийството бе посочена ревността на Илиян, който се нервирал до краен предел от най-малката възможност Милена да попадне в полезрението на друг. 

Майката на убитата Милена е била в Гърция по време на убийството на дъщеря си. В съдебната зала днес тя разказа, че Илиян и Милена също са били да работят при нея преди 3 години, като стояли там около четири месеца. Илиян започнал да пие и двойката често се карала. При един от скандалите обвиняемият счупил вратата на стаята на Милена с юмрук. Малко по-късно двамата се прибрали в България.

„Ревнуваше я непрекъснато от всичко. Тя споделяше много с мен, но при сериозни скандали гледаше да ми спестява, защото все го защитаваше. Убиец сме имали сред нас, но късно го разбрахме. Картините на погребението постоянно се връщат. Докато сме живи, ще си носим болката. Тя бе невероятно дете. Добра, мила, лъчезарна. Не знам как ще живея без нея. Той я е оставил, да ѝ изтече кръвта... Животно не заслужава да умре така", изплака мъката си опечалената майка на Милена.

В предно заседание тя бе споменала, че предпочита да е майка на убиец, отколкото на убито дете. Днес бе лансирана бе и версия за взаимоотношения на Милена с бившето ѝ гадже, албанец, както и за евентуална свалка между нея и колега на баща ѝ, но за никое от предположенията не се намери потвърждение. 

Почернените родители, представлявани от частния обвинител Зоя Тошкова, искат 406 000 хиляди обезщетение, от които 400 000 хил. неимуществени вреди и 6 имуществени. 

Сутринта, час преди делото, близки, роднини и приятели на убитата Милена се бяха събрали на протест пред Съда. Вкупом те настояха Илиян да бъде осъден на доживотен затвор.

Съдбата на Илиян обаче още няма отчетливи измерения. Предстои да стане ясно какво ще реши съставът на Окръжен съд Пловдив, след като бъдат изслушани и вещите лица, изготвили куп експертизи по делото.