Апелативният съд в Пловдив пусна на свобода арестувания преди седмица зам.-шеф на  Трето районно Стоян Павлов. Полицаят беше задържан по обвинение, че е взел 300 лева подкуп от ало измамници. Магистратите днес отмениха мярката за неотклонение "задържане под стража" на Павлов, наложена му от Окръжния съд в събота.

Мотивите на съда са, че Павлов не може да се укрие и не може да се очаква да извърши друго престъпление. Освен това не може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, смятат магистратите. Не е ясно кой е дал пари и дали въобще са били дадени такива. Ако е имало подобно предаване на парични средства, то не може да се квалифицира като подкуп, тъй като полицаят не е работил по случая с измамите. В случай, че наистина са предадени пари, то обвинението можело да е за друго - за това, че Павлов си е "затварял очите" за измамата и не е докладвал, че се извършва престъпление.

Самият Стоян Павлов за втори пореден път запази мълчание при влизането си в съда. Двамата му защитници са категорични, че той не е приемал тези 300 лева като дар. "Логично е в обвинителния акт да се опише кой е дал тези пари, но всъщност такова име няма", каза адвокат Красимир Елдъров.

Според прокуратура подкупът е бил даден пред самото районно в кутия от цигари. Според защитата обаче няма доказателства за това, тъй като от видеото и снимките приложени към делото, не се вижда нито лицата, нито тази кутия, нито сумата. "Нито един кадър не потвърждава казаното от свидетелите Димитров и Рангелов", посочиха адвокатите. Става дума именно за ало измамниците, които са дали показания по случая. Рангелов все още е в неизвестност. Той беше обявен за национално издирване.

Според защитата няма опасност полицаят нито да се укрие, нито да извърши други престъпления. Рангелов и Димитров вече са разпитани, така че нямало как Павлов да повлияе на показанията им.

Реално разследванията за телефонните измами е започнало след подадена жалба от пловдивчанката Тошка Каракашева. От там е започнала работа по случаите, при което "изскочило" и името на Павлов. Двамата свидетели Рангелов и Димитров твърдят в показанията си, че са изпращали съобщение на Павлов за това, че са паркирали колата си на отсрещния тротоар пред 3-то Районно. Датата и часът съвпадат с датата и часа на кадрите от камерата, на които се вижда, че той излиза от районното.

Тук обаче се появява друг проблем - на видеото се виждали само силуети, без да могат да се идентифицират точно лица. Времето на записа обаче съвпадало с посоченото от двамата свидетели. Прокурорката по делото разказа, че те двамата се срещали с Павлов и му разказали, че ще бъдат мулета при ало измама. Трябвало да отидат до Русе, за да вземат пари от измама.

Павлов обаче по никакъв начин не е сигнализирал за престъплението. Според обвинението двамата измамници са очаквали, ако случайно бъдат хванати, полицейският началник да им осигури протекция.

Павлов беше арестуван миналата сряда. Според прокуратурата той е прибрал 300 лева от удар от 1300 лева на ало измамници. Срещу него е повдигнато обвинение за подкуп за неизпълнение на служебни задържения. Обвинението твърди, че полицейският началник е знаел за престъпната схема, но не е предприел никакви действия за прекратяването й.

За това престъпление законодателят предвижда до 10 години затвор, глоба от 20 хиляди лева и отстраняване от длъжност.