Делото за мярката за неотклонение на Атанас Червенков - Райфъла бе отложено, след като Окръжна прокуратура не изпрати свой представител, който да замести обвинителите Атанас Янков и Албена Георгиева, които напуснаха залата. Днес, след разпоредетелнто заседание двамата прокурори заявиха, че напускат в знак на протест срещу отношението на съда и предупредиха, че ще сезират Висшия съдебен съвет. Съдът прие това като неуважение и им наложи глоби в размер на 500 лева. 

"Следва да бъдат изяснени причините, поради които двамата прокурори са напуснали залата, а заради големия обем на делото, то не може да бъде възложено на друг прокурор" е становището, изпратено от административния ръководител на Окръжна прокуратура. 

"Своеволието на прокуратурата минава вече всякаква мярка", заяви Червенков и поиска въпреки липсата на прокурор, делото да бъде гледано. Съдът обаче не даде ход, тъй като по закон заседанието не може да бъде проведено без обвинител. 

Червенков и съучастниците му са в затвора от 4 години, като през този период делото мина през множество абсурдни и инфарктни ситуации. След като миналата година то приключи с 13 - годишна присъда за Червенков, в последствие наказанието му бе отменено от горната инстанция и делото отново се върна в Окръжен съд. На първото разпоредително заседание през януари новият състав на Окръжен съд върна обвинителния на прокуратурата, заради допуснати нарушения. Апелативният съд обаче отмени решението и днес бе проведено второто разпоредително заседание. 

Как ще продължи делото след безпрецедентното оттегляне на прокуратурата засега не е ясно. На 25 април обаче съдът ще трябва да реши дали Червенков ще остане зад решетките или ще бъде освободен.