Окръжна прокуратура освободи срещу 50 000 лева гаранция пловдивчанката Вася Стоянова, задържана за пране на пари. Тя бе арестувана заедно с бизнесмена Емил Власов, когото обаче в събота съдът остави зад решетките.  Припомняме, че Власов и Вася Стоянова бяха задържани при операцията на ДАНС и Икономическа полиция срещу търговията с контрабандно гориво. 

Четете още: Петролен бос арестуван в Пловдив за търговия с контрабандно гориво

По време на операцията е разбита схема за укриване на данъци и пране на пари. В нея са замесени няколко бензиностанции, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева са открити при разследването. Едната бензиностанция, където е продавано гориво контрабанда се намира до Митница - Пловдив, на територията на Митническия терминал.

Срещу Емил Власов е повдигнато обвинение за  укриване на данъчни задължения – ДДС в големи размери - 700 000 лева, като не е издавал фактури и други счетоводни документи – фискални бонове за продадено гориво /дизел/ и е използвал документи с невярно съдържание – дневници за покупки и дневници за продажби за съответните периоди, като данъчните задължения са в особено големи размери.

Срещу Емил Власов и Вася Стоянова е повдигнато второ обвинение за пране на пари  в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв..

Самият бизнесмен е категоричен, че не е нарушил законите и парите, които са открити при обиска са от заем, пари на родителите му и негови лични средства. "Имам договор за заем, с който бях покрил една банкова гаранция на дружество, в което участвах. След като Агенция "Митници" ги освободи, аз ги прибрах, за да ги върна. През последните 6 години НАП са ми правили две ревизии като физическо лице и ревизия на фирмата" заяви предприемачът пред съда. Той заяви , че няма намерение да се укрива, нито да извърши друго престъпление. Освен това е преживял сърдечна операция и оставането му в ареста, ще бъде фатално за здравето му. 

Адвокатът му Васил Василев коментира, че той е съдействал изцяло на прокуратурата и е дал разрешение за отварянето на трезора му, а също така за вдигане на банковата и данъчна тайна на сметките му. Също така изрази съмнение, че вчера прокуратурата е привлякла Власов като обвиняем по дело от 2006 година.