10 години затвор за адвокат Владимир Елдъров и 10 години – за таксиметровия бос Радослав Керанов поиска днес Окръжна прокуратура. Срещу двамата са повдигнати обвинения за подбудителство към убийство на пловдивския адвокат Владко Мерджанов и за подбудителство към палежи и унищожаване на чуждо имущество. След процес, продължил две години, делото е на финала си. 

В края на пледоарията, продължила 6 часа, наблюдаващият прокурор Галина Андреева поиска 7 години за прекия извършител Мартин Поптолев, 6  години- за съучастника му Светлин Спасов, 5 години за Петьо Пенев и Валери Бодурски, 4- за Милко Доевски.

Обвинителят се спря подробно на мотивите и начина на осъществяване на всяко едно от престъпленията от обвинителния акт. Като мотив за голяма част от престъпленията бе посочена конкуренцията  по дела за катастрофи с голям обществен интерес. Това е била причината да бъде дадена поръчка за убийството на адвокат Владко Мерджанов и за палежа на къщата и колата на неговия помощник Тихомир Матев в село Баня. Спор за клиент бил в основата и на друг вандалски акт- разбиването на автомобила на пловдивския адвокат Димитър Деков и подхвърлянето в него на обезглавена кокошка.

Прокурорът определи част от свидетелите на защитата като „кошаревски” и заяви, че голяма част от тях са били абсолютно фалшиви. „Затворници разиграваха тук трагикомични етюди, единсвено с цел да отклонят вниманието” каза Андреева и посочи като примери за това Илиян Илиев, Гудев, Ходжев.  Те и приятелката на Керанов, излъгали най- безцеремонно в съдебна зала. Според Андреева, защитата се е опитала да дискредитира свидетелите на държавното обвинение, посочвайки , че единият – иван Гаригов - бил разследван за убийство, а другият – Атанас Пацев играел хазарт.  Заплахи били отправяни и към Мартин Поптолев и Светлин Спасов, докато те били арестувани.

Адвокатът на Владимир Елдъров – Йордан Давчев бе категоричен, че срещу неговият клиент няма нито едно сериозно доказателство, а връзките направени от прокурора, той определи като „литературни измислици”. „Ако Елдъров бе поръчал палежа на семейство Матеви в Баня, защо е необходимо той да се връща на местопрестъплението? Той е наказателен адвокат, това противоречи на всякаква здрава логика. Такова ходене в Баня няма, това е измислено в нечия глава” коментира адвокатът. Той определи твърденията на прокуратурата, базирани на показанията на Атанас Пацев, като голословни, тъй като той бил проиграл 500 000 лева на хазарт и се обърнал срещу Владимир Елдъров, защото между тях се зародил конфликт. „Тук се правят абсурдни внушения, паралели с филма „Кръстника”, опитват се да ви убедят, че Елдъров е едва ли не дон Корлеоне. Но това са измислици, но те не са достатъчни той да бъде обвинен”, обърна се Давчев към съда. Адвокатът определи клиентът си като „благороден и възпитан човек”, който е бил в много добри отношения със своите колеги и не е имало причина да им отмъщава.  Давчев направи интересно предположение във връзка с разминаването на алибито на Елдъров и справката от мобилен оператор, която показва, че в деня в който той твърди, че е бил в Съединение, от телефона му са проведени няколко разговора от Марково и Първомай. „Единственото обяснение е, че телефонът на Владимир Елдъров се подслушва и затова разпечатката показва, че има обаждане от Първомай” заяви Давчев. 

В края на пледоарията си Давчев призова съда за справедливост и припомни, че пловдивският съд има само 2 % оправдателни присъди.

Прокурорът поиска незабавен арест за всички обвиняеми, в случай на постановяване на присъди. 

Утре процесът продължава с пледоариите на другите адвокати по делото. 

 В свое разследване в началото на 2015 година TrafficNews.bg разказа за порочна схема за измами с обезщетения от катастрофи. В нея бе замесен адвокат Владимир Елдъров. По тези случаи в прокуратурата има образувано и друго досъдебно производство, което е на път да приключи. 

Подробности четете в TrafficNews.bg!