Втора доживотна присъда получи преди минути  Божидар Атанасов, който бе обвинен за убийството на Огнян Харизанов. На 17 август 2007 година  Оги Лудия бе застрелян в двора на вилата си край хижа Чернатица в Родопите. Точно 10 години по-късно възмездието дойде под формата на най- тежкото наказание, предвидено от Наказателния кодекс. 

Процесът продължи година и половина, като се водеше паралелно с другото дело за убийство, по Божидар Атанасов е обвиняем. това на митничаря Георги Дребчев. Преди два месеца той получи първата си доживотна присъда. 

Днес в плеодарията си прокурорът по делото Георги Пенев обясни механизма на убийството, както и мотива. Според обвинението Атанасов е ликвидирал Оги Лудия, за да не му плати за голяма пратка дрога. Свидетел на обвинението, който е лежал в една килия с Божидар, твърди, че той му е признал за убийството, като му разказал , че Харизанов му е дал между половин и 1 кг кокаин, които той продал, но след това не дали уговорената сума. 

Адвокатът на Атанасов - Розалина Андонова бе категорична, че обвинението не разполага с никакви доказателства, които да подкрепят твърденията. "Не са доказани нито мотива, нито това , че Божидар е бил човека, който е стрелял по Харизанов" заяви тя. Андонова бе категорична, че той физически не е могъл да бъде на местопрестъплението, тъй като има достатъчно показания на свидетели, които са видели подсъдимия на технопарти на хижа "Здравец". Според прокурора обаче убиецът е бил там, за да си осигури алиби и да го видят максимален брой хора. 

В пледоариите не липсваха и литературни препратки. Розалина Андонова сравни обвинителният акт с пиеса на Чехов, според която ако имало пушка в първо действие, то тя задължитебно във второ гърмяла. В добре мотивирано изложение тя контира изводите на обвинението, че е стреляно със збрьовката, иззета като веществено доказателство по делото. 

Гражданските искове, които близките на жертвата са предявили към Атанасов са в размер на 1 500 000 лева. "Как да опиша болката, с която живея от убийството на баща ми досега?! Искам той да получи най- тежкото наказание- доживотна присъда без право на замяна, разплакана заяви дъщерята на Харизанов - Богдана. 

"Съжалявам за загубата на семейството, но аз не съм убил Огнян. Невинен съм" бе последната дума на Божидар. 

Съдебният състав, ръководен от окръжния съдия Славка Димитрова, прие доказателствата, представени от обвинението и осъди Божидар на доживотен  затвор при първоначален строг режим. 

Искът на семейството бе уважен частично. Съдът им присъди половината от исканата сума. Най- големи обезщетения - по 200 000 лева са за двете деца на убития.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО 

Божидар Атанасов бе предаден на съд за това, че на 17 август 2007 г. в частна вила, намираща се в парк „Родопи умишлено е умъртвил 42- годишния Огнян Харизанов. 

Атанасов, който в този момент излежавал присъда, бил в  двудневен домашен отпуск.

Същия ден, след 23 часа, напуснал хижата. С автомобил се отправил към местността Чернатица в района на хижа „Здравец", където Огнян Харизанов имал вила. Пострадалият Харизанов и  Атанасов се познавали от по-рано, като имали неуредени финансови взаимоотношения. 51-годишният пловдивчанин  оставил колата на известно разстояние и се приближил до вилата на Харизанов. Последният бил с компанията си на терасата. Когато Харизанов станал да отиде до барбекюто, Атанасов се прицелил в него със заредената пушка  и произвел един изстрел, с който го улучил.

Харизанов бил приет в лечебно заведение, където починал от раните си. За да не бъде разкрит стрелецът  поръсил с червен пипер района, през който бил преминал и от където произвел изстрела. После отново отишъл на партито на хижа „Родопски партизанин". В хода на разследването пушката, с която Атанасов извършил убийството, била приобщена като веществено доказателство по делото.

След ареста на Атанасов, близки на Харизанов заявиха, че се съмняват във вината на Божидар.