44-годишният шофьор, който бе зад волана на автобус номер 6, който блъсна и уби възрастен дядо в началото на миналата година, ще бъде изправен пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Мариян Б., за това, че при управление на моторно превозно средство, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на другиго.

Припомняме, че смъртоносният инцидент се случи на кръстовището на бул. „Източен“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“ на 3 февруари 2017 година.

Мариян, управлявал автобус на градския транспорт по линия 6, когато при завой ударил пешеходец, който е пресичал на забранен сигнал.

Към 14,30 часа автобуса бил на кръстовището на бул. „Източен“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“, като  се движел със скорост 33 км/ч. Водачът осъществявал маневра завой наляво, като навлизайки в лентата на булевард „Княгиня Мария Луиза“ не реагирал на движение на пресичащ пешеходец – 63-годишния И.Н., който бил в зоната за видимост.

Въпреки че водачът натиснал спирачната система, настъпил удар на автобуса с пешеходеца, който паднал и бил притиснат от предната лява гума. Пострадалият е починал в резултат на настъпили травматични увреждания, според съдебно-медицинска експертиза.

Според техническата експертиза водачът е имал възможност да избегне удара и да предотврати произшествието със скоростта, с което се е движел при своевременна реакция и задействане на спирачната система.  

Ето какво казаха за TrafficNews.bg очевидци на трагедията: