Пет години след като делото срещу цитрусовия бос Сотир Янков и фамилия влезе в съда, той все още е не е започнало по същество. А и очевидно няма изгледи, след като след няколко фалстарта днес съдия Светлана Станева го върна на Окръжна прокуратура , за отстраняване на пропуски. Това се случи на третия опит за разпоредително заседание, след последното врлизане на делото в съда. 

Това обаче далеч не е единствения проблем. Част от адвокатите на подсъдимите са дезинтересирани, закото не се явяват на заседанията , без да съобщават причина за отсъствието си. Адвокатът на Янков - столичният юрист Ина Лулчева изобщо не присъства на делата. бизнесменът обаче е категоричен, че държи на нейната защита. Междувременно обаче служебният му защитник Димитър Попов поиска съдът да го заличи като резервен адвокат, тъй като с подсъдимия са на коренно противоположни позиции по отношение на линията на защита. Янков държи процесът да върви по общия ред и да бъдат разпитани всички свидетели, а адвокатът му смята , че трябва да се призцнае за виновен и делото да протече по съкратената процедура. 

Адвокатите на останалите подсъдими недоволстват от протакането и се възмущават, че съдът не санкционира Лулчева за неявяването й. 

Сотир Янков и половинката му с ултиматум към медиите: Никакви снимки!Фамилията, обвинена в данъчни престъпления, заяви, че техни снимки не могат да бъдат използвани ИЗОБЩО

Бизнесменът и семейството му бяха арестувани през септември 2012-а. Тогава освен Янков, полицията прибра съпругата му Елена и дъщеря им Мария, както и племенника на футболната легенда Христо Бонев - Атанас Бонев, по прякор Малкия Зум. Арестувани бяха още 10 души, работили в дружества , свързани с цитрусовия бос. 

Янков бе  собственик на най-голямото и модерно плодохранилище на Балканите, което се намира край пловдивското село Първенец. Базата беше построена през 2005 г. с пари по програма САПАРД. 

Заради направената инвестиция от 20 млн. лева Сотир Янков беше обявен през 2005-а за бизнесмен на годината. След разкритията за източения ДДС, съдия-изпълнител описа хладилните складове и цялото имущество на фамилията. Към него освен няколко частни съдия-изпълнители, претенции имаха Окръжната прокуратура в Пловдив и Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. В последстие имотите бяха продадени на търг.  Плодохранилицего стана собственост на „Грийнс Трейд“ ООД, собственост на бизнесменът  Йордан Балабанов от Първомай, който пък в последствие обяви че го е продал на "Ванети транс".

Финансовото министерство търси 5,4 милиона лева от Сотир ЯнковСъдът върна делото на прокуратурата заради процесуални нарушеня

След излизането си от ареста, Елена Янкова определи акцията и арестите като поръчка и бе категорична , че всички компании са работили в рамките на закона. 

Въпреки, че делото влезе в съда още през 2015 година, през 2016 -та бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения.