След поредица неуспешни опити да бъде редовно призован обвиняемият по делото за източването на казино „Риц“ Хюсеин Екир, днес в съда бе представена снимка, на която се вижда турският гражданин държи призовката си. Кадърът бе предоставен от бащата на един от подсъдимите - Левент Муса, но липсата на адвоката на Екир стана причина за втори път да не се даде ход на делото.  

Съдът е направил неколкократни опити да призове Екир. Припомняме, че по време на последното заседание адвокакът му предостави нов адрес в Турция, на който той може да бъде намерен. Адресът му бил даден от родителите на обвиняемия.Все още, обаче, не е получена обратна разписка за изпратената му призовка. С оглед снимката, която бе представена в съда днес, твърде вероятно е Екир да я е получил . Това бе и една от причините отново да не се даде ход на делото. 

Вижте повече за днешното заседание тук.

От своя страна, тримата обвиняеми - Абдулах Токсоз, Мюслюм Й. и Левент Муса, чиято мярка и днес не бе изменена, предоставиха телефонния номер на Екир. Те пожелаха и да се даде ход на процеса въпреки липсата му, след като и предишното заседание бе спънато заради липсата на преводача. Един от адвокатите изтъкна, че практиката е наложила и други начини за справяне със ситуацията и би могла да бъде осъщестевна конферентна връзка с обвиняемия, за да потвърди пред съда той самият дали е бил призован и ще се яви ли в съда. Съдът не прие варианта призовката да му бъде предоставена чрез бащата на Муса, който очевидно също има контакт с него. Това в крайна сметка е възможно, тъй като законът допуска дори съсед да се разпише за получаването й, разясниха защитниците.

Криминална полиция и отдел "Миграция" също са ангажирани със случая. Според постъпила в съда справка от миграционните, Екир влязъл в България на 06.01.17, но няма данни да не напускал страната. Въпреки това, всички доказателства сочат, че в момента той се укрива в Турция. Понастоящем е обявен за общодържавно издирване.

От предоставената снимка, на която Екер държи призовката си, става ясно, че подсъдимият по всяка вероятност не възнамерява да стъпи в съда. Отсъствието му, обаче, ще забави хода на делото, което, според съдията, би могло да приключи и за ден.

Припомняме, че на предишното заседание прокурорът Светослава Пенчева изказа становище, че трябва да бъде сменена мярката на Екир с по-тежка – задържане под стража. Тъй като за пореден път не се стигна до разглеждане на делото, мярката му не бе разгледана. Той дори няма да бъде задържан, ако се яви на делото, коментира днес съдията, докато разясняваше на тримата задържани, че Екир в съда е сериозна спънка по отношение на по-бързото приключване по процеса.