Загадъчна смърт на постови разследва пловдивската военна прокуратура. Първоначално обвинителите прекратили делото с мотива, че става въпрос за самоубийство вследствие на депресия. Съдът обаче го е върнал с указания да се проведат нови и задълбочени разпити на всички близки, колеги, приятели и роднини на 28-годишния Борис Василев, за да се установи дали някой не го е подтикнал към фаталната крачка. Родителите на рейнджъра имат същите съмнения, пише 24 chasa.bg.

Инцидентът е станал на 1 август м.г. на територията на армейски складове край с. Калояновец. В 12 часа Василев застъпил наряд. Петнадесет минути по-късно проехтял изстрел. Колегите на войника го намерили с куршум в челото. Според експертите той е седнал на камък, извадил е първия халостен патрон от автомата "Калашников", с който е бил въоръжен, и е заредил боен. След това е сложил оръжието между краката си и се е гръмнал от упор в главата. По тялото му не са били установени следи от насилие. В послесмъртната психиатрична експертиза се посочва, че преди трагедията Василев дълго време е бил в стрес, сънувал кошмари, бълнувал и крещял. Бившата му приятелка е свидетелствала, че често сменял настроенията си - от крайна апатия до експанзивност, граничеща с агресия. По нейно настояване Борис се консултирал с лекар, пил две седмица антидепресанти, но след това отказал повече да ги взема. Родителите на войника оспорват заключенията на психиатрите, тъй като били направени само въз основа на показанията на гаджето му. Не били взети под внимание обясненията на приятели и близки на рейнджъра, които го описват като дисциплиниран и загрижен за здравето си. Занимавал се активно със спорт, не пушел и не пиел, хранел се рационално. По тази причина семейството му подозира, че нещо се е случило преди да поеме поста.

Необходимо е да се установят повече данни за личния му и професионален живот и за взаимоотношенията му с другите. Едва след изясняването на тези обстоятелства прокуратурата би могла да се произнесе дали се касае за умишлено убийство, самоубийство или Василев е бил склонен от друго лице да посегне на живота си, посочва пловдивският военен съд в мотивите за връщане на делото.