Четирима мъже бяха осъдени за това, че измамили пенсионерка в Пловдивско по вече доста разпространената схема с обаждане от мним полицай. На скамейката за измамата седнаха Александър И. (23 г.), Митко Б. (29 г.), Кирил А. (26 г.) и Господин П. (28 г.).

Тяхната престъпна одисея започва на 10 април. Кирил и Господин се познавали отпреди. Двамата заминали за Румъния, закарани от свой познат, на когото платили 100 лева за горивото. Двамата стигнали до Букурещ и се запасили с предплатени карти на румънски мобилен оператор. Настанили се в мотел в покрайнините на града. Кирил се обадил на Митко Б. и му казал, че планират да извършат телефонна измама на територията на Пловдивската област.  Митко поел ангажимент да осигури човек, който да вземе парите и се свързал с четвъртото лице - Александър.

На 11 април сутринта, Александър отишъл в Хисаря. Същия ден Господин и Кирил се обадили по телефона на 81-годишна жена от същия град. Единият от тях се представил за полицейски служител и казал, че извършва разследване за телефонни измами. Той обяснил, че в града имало група от полицаи, които търсели измамниците, а те щели да звънят на нейния номер.

Двамата поискали да им бъдат предадени 2 000 лева и други нейни спестявания, които жената трябвало да опише по серийни номера, след което щели да й бъдат върнати. Така щяла да „съдейства“ на полицията за задържането на „измамниците“. Заплашили жената, че ако не даде парите, измамниците щели да я нарежат на парчета. Пенсионерката изпълнила указанията им, като поставила в найлонов плик от хляб общо 3 100 лева. Тя  хвърлила парите през терасата на къщата си, откъдето ги взел Александър.  Измамниците предупредили по телефона жената да не стои на прозореца на дома си, защото можело да се стигне до стрелба и да има пострадали.

При напускането на Хисаря обаче Александър бил спрян от служители на МВР, тъй като бил подаден сигнал в полицейското управление. При проведените през следващите дни полицейски действия били установени и задържани останалите участници в измамата. Парите са били възстановени на пострадалата жена.

Четиримата измамници са се споразумели с прокуратурата, като Районният съд е одобрил споразумението. За Александър, Митко и Кирил това не са първи присъди – те и преди са били осъждани преди за престъпления от общ характер.

В крайна сметка по обвинението за измама Александър И. и Митко Б. получават присъда от по една година и два месеца затвор при първоначален „общ“ режим за всеки. Кирил А. е осъден  на една година и пет месеца затвор при първоначален „общ“ режим, а Господин П. получава условна присъда - една година с изпитателен срок от четири години.