Не знам, не чух, не видях! В този дух бяха днес показанията на двама от обвиняемите по делото за серия палежи  на пловдивски адвокати. Днес обяснения в залата дадоха адвокат Владимир Елдъров и таксиметровият бос Радослав Керанов, които бяха категорични, че нямат нищо общо с престъпленията, в които са обвинени. 

"Искам да заявя категорично, че нямам нищо общо с никакви палежи и не съм склонявал никого да убие колегата ми Владко Мерджанов. Не мога да дам никакви подробности за тези престъпления, тъй като не знам нищо за тях" заяви  Владимир Елдъров. Той каза, че познава Радослав Керанов и Милко Доевски, тъй като са му били клиенти за кратко, а също така е мяркал и Мартин Поптолев в офиса на Керанов. 

Вчера, в обясненията си шампионът по бокс Поптолев , заяви  че всички палежи са били поръчани от Керанов и Елдъров, като двамата настоявали и за ликвидирането на Мерджанов. Също така пред съда той  и Милко Доевски казаха, че адвокатът лично ги е закарал в Баня да им покаже къщата на едно от семействата, пострадали при палежите. 

"Нямам спомен да съм ходил в Баня с Доевски и Поптолев. Този човек, чиято къща е била запалена, ми е бил клиент преди десет години, но не съм имал никакъв проблем с него. С Владо Мерджанов се познаваме отдавна, той е приятел с родителите ми. Никога не сме имали конфликти за клиенти" бе категоричен подсъдимият. 

Елдъров заяви, че не познава другият потърпевш адвокат Иван Иванов, а с Деков, в чиято кола бе подхвърлена обезглавена кокошка имали добри професионални отношения. 

"Познавам Иван Гаригов отдавна, защото беше мой клиент. Представлявал съм го по много дела, тъй като той извършваше много измами, има и присъда за самоуправство. Баща ми го представляваше и по случая с двойното убийство в село Чоба, където той беше заподозрян. Бяхме в приятелски отношения. После той ми поиска назаем 20-25 хиляди лева, но аз отказах той като бях наясно с предишните му занимания. След това Гаригов ми предложи да му стана съдружник във фирмата му "Горски свят", но аз направих справка и установих , че е пред фалит. Затова не му дадох пари" заяви Елдъров. 

Показанията на Иван Гаригов, чиито шкода и трактор са били запалени, бяха в точно обратна посока- той твърдеше, че Елдъров е искал да му стане съдружник, но той му е отказал.  

Адвокатът заяви, че е в приятелски отношения със съседите си в село Марково Драгомир и Виолета Вълкови, чийто Опел Вектра е бил опожарен, а  после огънят се прехвърлил и върху къщата им.  

Таксиметровият бос Радослав Керанов също заяви, че не знае нищо за палежите и обвиненията срещу него са плод на заговор между полицията и част от обвиняемите. Той излезе с дебела папка с документи, за да опровергае доста неприятните подробности, изнесени от подсъдимите Мартин Поптолев и Милко Доевски. В обясненията си пред съда, Доевски заяви че е бил подставено лице във фирмите на Керанов. Разказа, че таксиметровият бос го бил подлагал на системен тормоз и побои, когато таксиметровите шофьорите не си плащали лизингите и таксите, опрял му електрошок в главата, а след това прекарал една седмица завързан с белезници за Мартин Поптолев, за да не прехвърли фирмите на друго лице. Доевски също заяви, че след всеки тормоз, Керанов го карал да си вади медицинско свидетелство и да пуска жалба срещу конкурентния превозвач Мариян Киров.

"Всичко, което твърди Доевски е лъжа от начало до край и аз ще го докажа с документи. Заради него за първи път ме арестуваха в Трето районно, защото го хванаха да кара мой автомобил с фалшива книжка. Никога не съм прилагал физическа сила срещу него, отношенията ни бяха професионални. Той беше наел офис от баба ми, раздаваше заеми, раздаваше коли под наем. Аз държах помещение в същия офис , но се занимавах с внос на автомобили от чужбина. Никога не съм карал Доевски да пари къщи и коли. Аз не се саморазправям с никого, когато имам проблем пускам жалба в полицията. Никого не съм карал да убива Мариян Киров" заяви Керанов и коментира, че не познава никой от пострадалите. 

"Аз съм честен бизнесмен, а обвиненията че някой го е било страх от мен са скалъпени. Как може Мартин Поптолев, който е шампион по бокс 7-8 пъти, да се страхува от мен. Той е от известна боксьорска фамилия. Не знам къде е Баня, не познавам Владимир Мерджанов, нито неговите сътрудници. Не съм го заплашвал! Тези хора, които лъжат, очевидно ми завиждат и затова са скалъпили заговор срещу мен" заяви Керанов. След това разказа, че в затвора Мартин Поптолев го е изнудвал за голяма сума пари, за да си смени показанията. 

Таксиметровият бос отказа да отговаря на въпроси на обвинението и защитата. 

С обясненията на Валери Бодуров делото е на път да приключи по същество. Ако няма допълнителни искания, в понеделник трябва да започнат пледоариите на наблюдаващия прокурор по делото Галина Андреева и на десетте адвокати на обвиняемите и частните ищци. Въз основа на събраните доказателства и сведетелски показания Окръжният съд ще излезе с присъда. 

 

ОБВИНЕНИЯТА

Владимир Елдъров  и таксиметровият бос Радослав Керанов са обвинени , че са подбуждали Мартин Поптолев да умъртви друг пловдивски адвокат – Владимир Мерджанов.  Елдъров и Мерджанов  водят десетки дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и мотивът за планираното престъпление вероятно е конкуренция.  

Срещу Елдъров  има още серия обвинения.- за подбудителство към палежи на имущество в Баня, Зелениково, Марково и Пловдив. Пожарите са  причинили  значителни вреди.

Владимир Елдъров на 01.12.2014 г. в  Пловдив е подбудил Светлин Спасов и Мартин Поптолев да унищожат предно дясно стъкло на л.а. „Хюндай Соната”, собственост на Димитър Деков.

Радослав Керанов. на 23.10.2014г. в  Кричим, умишлено е склонил Милко Доевски да запали къщата на таксиметров шофьор - Хачо Гарабедян , като щетите са 900 лева, а цената на къщата е 25 000 лева.

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов  в периода 10.10.2013 г. – 29.03.2014 г. в  Пловдив и Марково са разбили два автомобила.

Петьо Петров и Мартин Поптолев  на 22.10.2013 г. в  Баня, в съучастие, по поръчка на Елдъров и Керанов са запалили имущество на значителна стойност – къща с гараж, собственост на Тихомир Матев на стойност 89 100 лв. и автомобил БМВ, собственост на съпругата му Йорданка на стойност 15 875 лв., като общо стойността на увреденото имущество е 116 287 лв. и пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и са причинени значителни вреди.

Мартин Поптолев, Петьо Пенев и Светлин Спасов на 06.12.2013 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление, в съучастие, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, са отнели товарен автомобил БМВ и чужди движими вещи, всичко на обща стойност 58 735 лв. .

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов на 08.02.2014г., в Пловдив, в съучастие са отнели чужди движими вещи - сумата от 200 лева и ръчен часовник марка "Келвин Клайн" на стойност 290 лева или всичко на обща стойност 490 лева, от Илиас Т., , с намерението противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и грабежът е придружен с причиняването на средна телесна повреда.

Очаквайте подробности за изхода на делото.