Наркодепо на ул. "Крайречна"  е била разбито при спецакция на пловдивската Криминална полиция преди няколко дни. Полицаите са ударили по време на наркосделка в Столипиново. Стоката и парите трябвало да сменят притежателите си в жилище на ул. "Крайречна" , но преди да бъде финализирана сделката, в апартамента заедно с вратата влезли маскирани и въоръжени полицаи от Специализираните полицейски сили. Те щракнали белезниците на 68- годишния иранец Ага Бейки  и на съучастниците му Георги Стефанов и Красимир Г. 

При обиск в жилището на Георги и Красимир, полицаите са открили 1, 5 кг от т.нар. друсан чай. Това е билков чай обработен със синтетичен разтвор, съдържащ наркотик, по-известен като "шмика". Иранецът е носел в себе си 17 000 лева, с които е трябвало да се разплати при сделката. При последвалото претърсване в дома са намерени още 11 хиляди лева. 

Ага Бейки и Георги Стефанов са задържани с постановление на Окръжна прокуратура , а Красимир е освободен и разпитан като свидетел. 

Синтетичната дрога, маскирана като чай, е хит сред младежите от няколко години. Употребата й обаче е съпроводена с доста трагедии и както в София, така и в други градове са регистрирани случаи с фатален край. 

СМЪРТОНОСНИЯТ ЧАЙ

Дрогата е позната също като "тай хай" и се пуши като марихуана, но е неуловима на тестовете за наркотици. "Чаят" е със същата консистенция като тревата и се продава в пакетчета. Листенцата са обработени с психотропни вещества, които предизвикват съответните реакции.

"Тай хай" е по-скъп от марихуаната, цената на едно пакетче е 50 лева. Листната маса се смесва с тютюн от стандартна цигара и така се пуши. 

 Употребата на синтетичения наркотик „Чай“ крие голяма опасност, защото той бързо предизвиква психическа и физическа зависимост, води до деградация на личността и причинява големи щети на тялото, предупреждават от Терапевтична Общност „Ново начало“

Процесът на физическо пристрастяване към „Чай“ се случва незабелязано. На първо време, човек става нервен, той се уморява лесно, има проблемите със съня. Постепенно тялото започва да изисква все по-голямо и по-голямо количество от наркотика, а ако не го приеме се започват да се наблюдават симптоми на тревожност и безпокойство.
Зависимият започва да се чувства физически неразположения от невзимането на „Чай“ едва след 2-3 седмици редовна употреба. Следващият етап се характеризира с образуването на психологическа зависимост: пристрастеният не се интересува от нищо друго освен за намирането на нова доза, защото предходната му е била достатъчна само за няколко часа. Той губи контакт и контрол над личността си и става опасен, както за себе си така и за другите. Активните съставки в „Чай“ бавно засягат всички функции на тялото. След няколко месеца на употреба на „дизайнерския“ наркотик започват да се проявяват симптоми като:
– нарушена зрителната острота;
– мудност в движенията на тялото и загуба на координация;
– влошаване на паметта и неспособност за концентрация;
– интелектуален спад до деменция;
– силно занижено сексуално желание;
– неизправност на дихателната система (задавяне, астматични пристъпи);
– смущения на кръвоносната система (аритмия, повишена сърдечна честота, повишено кръвно налягане);
– страдат „филтрите“ на организма – бъбреците и черен дроб.

В повечето случаи, използването на „Чай“ са фатални или причиняват психични отклонения, а в не рядък случай водят до психиатрична клиника до живота. Водещите експерти по наркотици казват, че единственият надежден начин за лечение на наркоманиите е дълга рехабилитация под надзора на експерти, включващо детоксикация на тялото заедно с интензивна психотерапевтична помощ и подкрепа на семействата.