Четирима от мъжете, задържани при спецакция на ДАНС и МВР край Пловдив с 660 кг прекурсор за направата на хероин, застанаха пред Окръжния съд днес. Съдебният състав ще реши дали те да останат в ареста или не. Окръжната прокуратура иска на четиримата да бъдат наложена най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

На Алексей Михайлов , Дженгиз Мехмед и Яман Рамадан са повдигнати обвинения за държане на наркотични вещества, предназначени за продажба.

В материалите по делото е приложена справка за четвъртия задържан - турския гражданин Мехмед Серче, който е издирван от властите в страната си за разпространение на наркотици в особено големи размери. Същият е бил заловен при акцията на ДАНС с фалшиви френски документи. За това престъпление нашето законодателство предвижда до 8 години затвор.

Обвиняемите бяха докарани в съдебната зала, но адвокатите им поискаха време, за да се запознаят с материалите по делото. Адвокат Търновалийски помоли настоящото производство да бъде прекратено по отношение на неговия клиент Мехмед Серче, тъй като делото според него не било от компетенциите на Окръжен съд, а е подсъдно на Районен съд. Той подчерта, че клиентът му е обвинен в притежание на фалшифи документи - лична карта и шофьорска книжка, но не е съпричастен на деянията на другите трима обвиняеми.

Съдията обаче не уважи искането и даде ход на гледането на мерките.

Четиримата мъже бяха задържани в момент на прехвърлянето на прекурсори, с които може да бъде създаден хероин. Сигналът за дейността им бил получен още през март. След двумесечно разследване била информирана прокуратурата и се стигнало до акцията край Пловдив. Мъжете прехвърляли прекурсорите от туби в резервоара на влекач Ивеко. Веществото е било откарано към чужбина, най-вероятно Турция. Този прекурсор се използва за създаването на хероин. Задържаното количество е 660 л, разпределено в 22 туби по 30 литра. Около 200 кг хероин може да се произведе с това количество прекурсор. Предстоят експертизи, за да се определи неговото качество. 

Очаквайте подробности!

Повече за спецакцията четете ТУК