Трагедията, при която жена загина, след като беше пометена от автомобил на булевард „6 септември” в Пловдив, е можело да бъде избегната. Това е щяло да стане, ако шофьорът – 19-годишният Асен Гюрганчев, се е движил с по-малко от 47 км/ч. Комплексна техническа експертиза е показала, че в този случай той е щял да може да избегне удара.

При инцидента обаче Асен карал тойотата РАВ4 с 67 км/ч – скорост, която е над максималната допустима за населено място 50 км/ч. Когато жената стъпила на пешеходната пътека, колата на Асен била на 22-23 метра от нея. Ученикът видял пешеходец пред себе си, натиснал спирачките, но не успял да спре преди удара. 61-годишната жена била ударена от предната лява част на автомобила.

Жената получила травматични увреждания на жизненоважни органи, съобщиха от прокуратурата. Те пък довели до остра кръвозагуба и сърдечносъдова недостатъчност. Така пешеходката починала на място. Шофьорът пък избягал, а пред приятели демонстрирал желание да ремонтира автомобила. На деня след инцидента – 14 април, той обаче бил задържан.

В момента Асен е зад решетките с мярка „задържане под стража”. Прокуратурата вече внесе в съда обвинителен акт спрямо него. Той е обвинен в това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на другиго на пешеходна пътека, а освен това и избягал от местопроизшествието.