Парите от подкупа на директорите от Здравната каса били преведени на аптека фантом ВИДЕО+СНИМКИ

Предаването е станало в бирария, наричана “Въшката“, където могат да бъдат забелязани доста полицейски служители

12.05.2018 19:05 6840 0
Парите от подкупа на директорите от Здравната каса били преведени на аптека фантом ВИДЕО+СНИМКИ

Пациентите, на които са били изписвани изключително скъпи животоспасяващи лекарства, дори не подозирали, че участват в подобна схема. Това стана ясно от тезата на прокурора Светлозар Чераджийски, който поиска съдът да задържи арестуваните преди два дни директори от Здравна каса Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев. Те са обвинени в помагачество на документна измама и за получаване на подкуп.

В колата на държаните служители са намерени близо 90 000 лева. Банкнотите били със същите серийни номера като на банкнотите, преведени от банката на аптеката фантом "Изгрев фарма". По делото има доказателства, че престъпната схема е действала от близо година и общата сума, преведена на "Изгрев фарма", надхвърля милион. 

Защитниците на двамата обвиняеми - Стефан Левашки и Зоя Тошкова, заявиха, че прокуратурата не притежава доказателства за подобни тежки обвинения и те са повдигнати само с цел пиар ефект, а внушенията, които се правят на обществото, са неверни.

"Моят клиент няма никакво участие в схемата, той не познава Николай Александров, нито Йотинов, те също не го познават. Качил се е в автомобила и веднага след това са били спрени от полицията. Казва, че парите били на пода под седалката", заяви Левашки, който е адвокат на Влади Манев.

Зоя Тошкова зададе въпроса защо след като са с еднакви обвинения, другите двама задържани по делото вече са освободени - Александров срещу 20 000 лева гаранция, а Йотинов срещу 3000.

Причината за това обаче вероятно е във факта, че двамата са дали доста подробни обяснения по време на разседването. Тошкова също така се възмути публично, че днес тя и Левашки били извикани по спешност за повдигане на ново обвинение, и обвини прокуратурата, че се опитва да "смачка" защитата, като ги поставя в извънредни ситуации.

По време на заседанието стана ясно и къде е бил предаден подкупът - това е станало в бирарията на кръстовището на бул. "Васил Априлов" и ул. "Данаил Николаев", която хората от квартала наричат "Въшката". Там могат да бъдат забелязани доста полицейски служители.

Съдът ще се произнесе в 19,30 ч.

Очаквайте подробности!

 

Четете още: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

Припомняме, че междувременно протекция за НЕосъществяване на контрол върху аптеките фантоми е осъществявана от Иван Деспотов, директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК – Пловдив, и Влади Манев - началник сектор "Контрол на аптеки". Деспотов е осигурявал лични данни на тежко болни пациенти, основно с диагноза Хепатит C, за което заболяване лекарствата възлизат между 25 и 25 хиляди лева. На тези пациенти са били съставяни фалшиви рецепти. 

Четете още: Кои са аптеките и фирмите, през които е работил арестуваният Николай Александров?

Аптечният бос Николай Александров и бушонът Йотинов са направили самопризнания и след разпит пред съда, са освободени под гаранция.

Четете още: Задържаният аптечен бос в Пловдив - мениджър в Техномаркет и кандидат за депутат СНИМКИ

Николай Александров е бил мозъкът на операцията, шеф на няколко аптеки и човекът реализирал прехвърлянето на аптечни фирми на Димитър Йотинов, през които с фалшиви рецепти са взимани суми за скъпи лекарства от Здравната каса. Всъщност касата е плащала дублираните медикаменти без да е реализирана истинска продажба. 

Четете още: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

Вижте как се разпределят близо 100 хиляди за ден между четиримата арестувани пловдивчани

На пресконференцията по повод задържането на четиримата участници в схемата от Окръжна прокуратура заявиха, че на Александров ще бъде повдигнато обвинение като подбудител и помагач за документно престъпление и даване на подкуп, по същите обвинения ще бъдат подведени под отговорност двамата ръководни кадри на РЗОК Пловдив - Иван Деспотов и Влади Манев.

На Димитър Йотинов пък ще бъде повдигнато обвинение само за документната измама, тъй като той е предавал парите направо на Александров, без да има досег с държавните служители.

Четете още: Безпрецедентна акция срещу корупционна схема в Здравна каса - Пловдив

За така анонсираните обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери. 

Изпрати новина