Документи за разрешително за аптека се издават от агенцията по лекарствата, така че аз не знам как мога да извърша престъплението, в което ме обвиняват, заяви директорът на Здравната каса Иван Деспотов в съда. Днес Апелативният съд гледа мярката за неотклонение на него и колегата му Влади Манев, обвинени, че чрез използване на истински документи, са източили над 1 милион лева от Здравната каса. 

Готов съм да дам пълни и подробни обяснения за всичко, което интересува разследващите органи, заяви Иван Деспотов. Манев също се присъедини към него и каза, че е готов да говори, но досега не му е била дадена такава възможност. Апелативният прокурор Иван Даскалов настоя съдът да потвърди мерките и на двамата и да ги остави зад решетките, тъй като има опасност да извършат ново престъпление. Защитата на директорите Зоя Тошкова и Стефан Левашки пледираха мерките да бъдат по-леки. Самите обвиняеми заявиха, че също искат по-леки мерки, като казаха, че нямат никакво намерение да се укриват или да вършат други престъпления и желаят да се върнат при семействата си. В крайна сметка Апелативния съд остави зад решетките Иван Деспотов и Влади Манев, като решението е окончателно.

Деспотов и Манев са обвинени в помагачество на документна измама и за получаване на подкуп. В колата на държаните служители са намерени близо 90 000 лева. Банкнотите били със същите серийни номера като на банкнотите, преведени от банката на аптеката фантом "Изгрев фарма". По делото има доказателства, че престъпната схема е действала от близо година и общата сума, преведена на "Изгрев фарма", надхвърля милион. 

По време на заседанието стана ясно и къде е бил предаден подкупът - това е станало в бирарията на кръстовището на бул. "Васил Априлов" и ул. "Данаил Николаев", която хората от квартала наричат "Въшката". Там могат да бъдат забелязани доста полицейски служители.

За повдигнатите обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.

Аптечният бос Николай Александров и бушонът Йотинов са направили самопризнания и след разпит пред съда са освободени под гаранция.